USBO – Strategisch Human Resource Management – Tess van der Linden

Hiii,

Mijn naam is Tess en ik heb het keuzevak Strategisch Human Resource Management in Theorie en Praktijk gevolgd (2021-2022). Omdat ik zelf veel moeite had met het kiezen van keuzevakken hoop ik dat ik jullie hierbij kan helpen! Ik heb het vak SHRM in Theorie en Praktijk gekozen om te kijken of de HRM-richting bij mij past en ook met oog op de master SHRM.

Zoals de naam van het vak al doet vermoeden ligt er zowel focus op theorie als op praktijk in het gebied van SHRM. De opbouw van het vak is daarom ook anders opgebouwd dan de meeste vakken. De eerste drie weken bestaan uit bijeenkomsten waarin veel literatuur wordt besproken. Deze werkgroepen zijn niet zo interactief en het is dan ook behoorlijk wat leeswerk elke week. Ter afsluiting van deze ‘theorie-weken’ krijg je een individueel take-home tentamen, waar je ongeveer 1,5 week voor hebt om deze in te leveren. Wanneer je deze hebt afgerond ben je even klaar met artikelen lezen en ben je (als het goed is) bekend met de belangrijkste theorieën op het gebied van een optimale SHRM-afstemming, verschillende people management practices en leiderschap in een hybride werkomgeving.

Het tweede deel van de cursus is het praktijkdeel. Per jaar is er een andere adviesopdracht en mogelijk ook een andere opdrachtgever. In mijn jaar was het Ministerie van Buitenlandse Zaken de opdrachtgever. Van hen kregen de we opdracht om een advies te schrijven over hoe zij het best konden omgaan met medewerkerswelzijn en -prestaties in een hybride werkomgeving. In dit deel van de cursus heb je weinig verplichte aanwezigheidsmomenten en moet je dus zelf goed plannen met je groep. Als afsluiting presenteer je met je groep het bedachte plan van aanpak bij de opdrachtgever op locatie. Dit is erg leuk en leerzaam om eens te kijken hoe het er in de praktijk buiten de universiteit aan toe gaat. Al met al vond ik het een interessant vak om te volgen omdat je eerst naar de theorie kijkt en dit later probeert terug te brengen in de praktijk!

Groetjes,

Tess