USBO – Publiek Financieel Management – Matthias

Hoi Periklessers! Ik ben Matthias Nagel en ik heb in het tweede blok van mijn tweede jaar het vak Publiek Financieel Management (PFM) gevolgd. Dat was achteraf echt een geweldige keuze, want dit was zeker het leukste vak wat ik op de USBO heb gevolgd tot nu toe. Om jullie een klein beetje mee te nemen in dat vrij stevige statement, zal ik iets meer proberen uit te leggen over wat PFM inhoudt. 

Het vak werd dit jaar voor het eerst niet alleen door Tom Overmans gegeven, maar ook door Lode de Waele. Zij gaven allebei de digitale hoorcolleges die je de eerste helft van het vak ter voorbereiding van de werkgroepen moet luisteren. Het vak is namelijk opgedeeld in twee delen: een theoretisch deel en een praktisch deel. De eerste helft van het vak lees je het boek “Public Financial Management and Accounting in the Public Sector”, maak je financiële verwerkingsopdrachten en luister je dus die hoorcolleges ter voorbereiding van de werkgroepen. Verder zijn er ook een aantal College Tours, waarbij financiële experts zoals een wethouder Financiën, een directeur van een rekenkamer en een financieel directeur van een universiteit langskomen om allerlei vragen van de hele groep studenten te beantwoorden. Op deze manier leer je in een paar weken tijd echt goed wat de essentie is van de publieke financiën, wat vervolgens getoetst wordt op een tentamen.

Daarna begint het echte en leuke werk. Je mag in het tweede deel namelijk met al die nieuwe kennis aan de slag gaan met een financieel vraagstuk van een publieke organisatie. Wij kregen van de Dienst Analyse en Ondersteuning (DAO) van de Tweede Kamer de opdracht om een financieel dashboard te ontwikkelen, om financiële sturingsinformatie inzichtelijker te maken voor Kamerleden. Vervolgens mochten we dit aan het einde van dit project ook echt in het Tweede Kamer gebouw aan de DAO en twee Kamerleden presenteren. Dit was echt heel erg gaaf om te doen en het was ook heel leerzaam om te leren hoe je in een groepje zo’n grote opdracht van een opdrachtgever kon aanpakken. 

Tom Overmans heeft dit vak opgestart vanuit de visie dat wij als bestuurskundigen niet alleen moeten weten hoe beleid werkt en hoe publieke organisaties in elkaar steken, maar ook in ieder geval een beetje door moeten hebben hoe publieke financiën werken. Tom noemde de financiën ook wel het smeermiddel van de hele publieke machine. En na dit vak gevolgd te hebben ben ik daar ook zeker van overtuigd, met als mooie bonus dat ik nu ook daadwerkelijk iets van financiële stukken snap! 

Ik hoop dat ik nu iedereen wel heb overtuigd dat PFM het leukste keuzevak is wat we op de USBO hebben, maar als je nog vragen hebt over het vak, app me dan vooral of stuur een mailtje (m.d.t.nagel@students.uu.nl).

Groetjes,

Matthias