Tijdens je studententijd kan er veel gebeuren: gedoe rondom je studie, persoonlijke omstandigheden, vervelende gebeurtenissen en nog veel meer. Op deze pagina proberen we je een duidelijk overzicht te geven van de plekken en mensen waar je terecht kan met verschillende problemen. Heb je aanvullingen, ideeën of tips, laat het ons vooral weten door een mail te sturen naar onderwijs@svperikles.nl.
In alle gevallen is je tutor je eerste aanspreekpunt. Zij kunnen je helpen als je ergens mee zit. De tutoren kunnen je doorverwijzen naar de goede persoon, mochten zij je niet kunnen helpen met het probleem. Zij hebben namelijk veel connecties en kennen de UU goed. Heb je behoefte om met iemand anders dan je tutor te spreken of heb je gewoon behoefte aan een extra luisterend oor, dan kan je altijd contact opnemen met Renée Freriks door een mail te sturen naar r.s.freriks@uu.nl of langs haar kamer te lopen (1.32). Renée Freriks is confidant voor alle USBO studenten. Voor meer specifieke problemen, kan je verder lezen op deze pagina.
Soms weet je niet hoe je het beste een keuzevak of masterstudie kunt kiezen of welke vakken je het beste kunt volgen om een betere positie te krijgen op de arbeidsmarkt. Ook kan het zijn dat je een tweede bachelor wil volgen of iets anders gaafs wil uitproberen. Deze vragen kun je uiteraard stellen aan je tutor, maar USBO heeft ook een studieadviseur die je hiermee kan helpen. Dit is Hetty Faber. Je kan contact opnemen met haar door een mailtje te sturen naar h.y.faber@uu.nl of met de frontoffice te bellen voor een afspraak (030 253 8101). Je kunt ook altijd bij haar langslopen (1.23). Zij kan jou helpen met vragen over de invulling van je keuzeruimte, ze helpt om vakken te kiezen die goed bij jou en de opleiding passen en kan je eventueel helpen met het inschrijvingsproces. Daarnaast helpt ze je graag met vragen over studeren in het buitenland.
Daarnaast heeft de USBO ook nog een career officer: Berber Noordzij. Zij helpt je graag met vragen over stages. Ze heeft veel contacten in het werkveld en kan je helpen met een passende stage. Ook kan Berber helpen met meedenken over hoe je het beste begint op de arbeidsmarkt: ze geeft sollicitatietraining, geeft tips over het schrijven van motivatiebrieven en weet veel over LinkedIn. Ze denkt graag met je mee. Haar kantoor bevindt zich in 1.32.
Ook kan je vragen hebben over een eventuele master op de USBO. Voor vragen over de selectieprocedure van de bachelor en masters kun je contact opnemen met Renée Freriks. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met de coördinatoren van de masters, die je terug kunt vinden op de website van USBO.
Soms loop je tijdens je studie tegen problemen aan. Zo kan het zijn dat je een functiebeperking (ADHD, Dyslexie, autisme etc.) hebt, ruzie hebt met een docent of het niet lukt om een bepaald vak te halen. Hiervoor kan je altijd naar je tutor gaan, maar ook Hetty Faber is voor dit soort vragen beschikbaar. Zij denken graag met je mee en proberen samen met jou op zoek te gaan naar oplossingen.
Het kan gebeuren dat er iets binnen Perikles gebeurt waar jij je niet prettig bij voelt. Hiervoor kan je altijd naar een bestuurslid toe stappen, maar mocht je dat niet willen of met iemand anders willen praten, dan kan dat ook. Perikles kent twee vertrouwenspersonen. Dit zijn Ivar van den Brink en Rosanne Timmer . Bij hen kan je ook terecht als je je hart wil luchten of over iets anders wil praten. Geen vraag is voor hen te gek en ze hebben een speciale training gevolgd om je extra goed te helpen. Daarnaast is het goed om te weten dat de vertrouwenspersonen een geheimhoudingsplicht hebben. Dit houdt in dat alles wat je hen vertelt, bij hen blijft. Niemand komt dus te weten dat en wat je met hen bespreekt, ook het bestuur niet.
Soms zijn er persoonlijke omstandigheden die studievoortgang lastig maken. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van je studie met topsport, of vervelende dingen zoals ziekte of familieomstandigheden die je studie belemmeren. Bij zulke omstandigheden kan je altijd naar je tutor of de studieadviseur gaan. Zij kunnen je verder helpen en samen met jou overleggen welke stappen je moet ondernemen om je studie succesvol voort te zetten. Deze mensen zijn er voor je! Aarzel dus niet om ze deze dingen te vragen, daarvoor zijn ze namelijk. De USBO wil je heel graag helpen, dus neem vooral deze hulp aan.
Als je niet goed in je vel zit en kampt met je (mentale) gezondheid, is het heel belangrijk dat je erover blijft of gaat praten. Dit kan met je ouders, een docent of trainer van de USBO, een bestuurslid, je buren, vrienden, familie of iemand anders uit je directe omgeving waar je fijn mee kan praten en die je vertrouwt.
Er zijn ook verschillende hulpkanalen. Je kunt naar je eigen huisarts gaan, je kunt contact opnemen met een hulpverlener van Mind Korrelatie of je kunt bellen met de luisterlijn. Al deze verschillende hulpkanalen zijn er om naar jou te luisteren, je verhaal aan te horen en te helpen waar het kan. Moet je lang wachten op psychische hulp, dan kan de wachtverzachter ook nog een optie zijn.
Wil je zelf aan de slag met je mentale gezondheid? Dan kan je bijvoorbeeld kijken op Flowley of gebruikmaken van de gratis app Smiling mind. Ook kun je kijken op websites als mentaalvitaal of MIND. Daarnaast heeft de UU in samenwerking met andere universiteiten verschillende modules ontwikkeld om zelf aan de slag te gaan met je mentale gezondheid. Deze kan je vinden op Caring Universities.
Ook de USBO biedt hulp. Je kunt praten met Renée Freriks of met je tutor. Ook kan je een afspraak maken met een studentenpsycholoog. Wees niet bang dat je ze tot last bent. Deze mensen zijn er voor je en willen je heel graag helpen. Jij bent het waard om hulp te vragen en de tijd van deze mensen te gebruiken.
Zijn je problemen zo ernstig dat je niet kunt wachten op een afspraak, dan kan je altijd bellen met de huisartsenpost van Utrecht (0881309670). Heb je suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand met suïcidale gedachten? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. Deze is 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk. Neem in acute situaties altijd contact op met 112.