Rechten – Contesting Security in International Law – Jennie

Hiiii, ik ben Jennie Overbeek, en voor mijn keuzevak in de keuze vrije periode heb ik voor het vak “contesting security in international law” gekozen bij de faculteit rechten.

In de eerste instantie was ik gewoon van plan om een vak te volgen bij USBO, ik had niet heel veel verder gekeken. Maar toen een vriendin van mij dit vak had gevonden leek het mij ook super interessant! Ik ben altijd al heel veel bezig geweest met mensenrechten, en mij leek het ook heel leuk om een keer verder te kijken dan alleen problemen binnen Nederland.

Ik zal even snel uitleggen waar het vak over gaat: het is een introductie tot internationaal recht dat zich richt op veiligheid. Denk dan aan vragen zoals: wanneer kunnen we iemand een terrorist noemen en wat kunnen we hiertegen doen? Of wanneer mogen we iemands mensenrechten weg nemen in de naam van veiligheid? Best wel diepe vragen dus die op een hele goede manier werden behandeld.

De lessen waren heel goed opgezet, elke les behandelde een ander thema, dit waren: (i) oorlog (ii) terrorismebestrijding (iii) klimaatverandering (iv) protesten (v) nationaliteit (vi) ziekte/pandemie en (vii) raciale onrechtvaardigheid. Hierdoor werd het erg overzichtelijk wat we die les zouden behandelen, en werden we langzamerhand steeds meer opgeleid in hoe je een probleem vanuit het internationale recht behandelt. Daarnaast was meer dan de helft van de klas geen rechtenstudent, dus het was heel interessant om te zien hoe anderen vanuit een bepaald perspectief naar een vraagstuk kijken.

Bij het vak waren 2 opdrachten waar je op getoetst werd, namelijk een presentatie en een essay. De presentatie moest gaan over 1 van de thema’s die die week behandeld zouden worden, je moest dan een conflictsituatie introduceren en vervolgens uitleggen hoe het internationale recht er toen op was toegepast. Vervolgens moest je discussiëren of dit wel ethisch juist was, of dat de VN of een andere organisatie anders gehandeld had moeten hebben. Mijn presentatie ging over de tirannie in Libië, bij de week die ging over militaire interventies (voor dit vak wist ik geeneens dat daar ooit een tirannie was geweest), dit was dus heel leerzaam.

Daarnaast moesten we een essay schrijven over de vraag: is er een inherent conflict tussen mensenrechten en veiligheid? We kregen volledige vrijheid in het onderwerp wat we kozen en in welke richting we het wilden laten gaan. Dit was heel anders dan de verslagen die we normaal bij USBO moeten schrijven, want dat zijn normaal onderzoeksverslagen. En doordat dit echt een essay was, kon je meer je mening door laten schijnen en echt beargumenteren waarom je iets wel of niet vond. Ik schreef over Anwar Al-Aulaqi, een Amerikaans burger die was vermoord door Amerika in Jordanie omdat ze hem hadden geclassificeerd als terrorist, zonder dat er bewijs was. Je kon echter echt alle kanten op gaan. Zo had 1 iemand het gedaan over het conflict tussen Israel en Palestina nu, en iemand anders het over transgender rechten in Amerika. Ik kan echt zeggen dat dit het meest leuke en leerzame project is geweest wat ik ooit heb gedaan.

Naast deze opdrachten was er ook een uitje naar de International Court of Justice in Den Haag, hier kon ik helaas niet bij zijn maar ik hoorde van mijn medestudenten dat het een hele gave ervaring was!

Ik raad dit vak echt heel erg aan. Ik heb nog nooit bij een vak zo veel geleerd (vooral over welke conflicten er waren en er nog steeds zijn). Daarnaast besef ik me nu ook wat je als politicus wel/niet kan doen in bepaalde situaties, omdat je wordt beperkt door het internationale recht. Verder heb ik heel veel geleerd over samenwerking van internationale organen zoals: de VN, ICJ, ICCPR.

Eerst was ik heel bang dat ik het vak moeilijk te volgen zou vinden, omdat ik nog nooit een eerder internationaal rechtenvak heb gevolgd, en het in het Engels is. Maar het was echt een introductie tot het recht, dus daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken! Daarnaast kende niemand elkaar, waardoor het makkelijk was om vrienden in de klas te maken (het was heel kleinschalig), en waren de docenten ontzettend goed!! Ik heb ontzettend veel uit dit vak gehaald, en het is oprecht een van de beste vakken die ik tot nu toe heb gehad.

Meld je dus zeker aan!!!!

Mocht je nog vragen hebben, stuur dan vooral de coördinator onderwijs een appje, die brengt me dan met jou in contact!

Groetjes,
Jennie