USBO – European Governance – Dylano

Hallo, Ik ben Dylano en ik heb afgelopen blok het vak European Governance gevolgd als keuzevak. Misschien ben jij er nog niet helemaal uit of European Governance iets voor jou is. Daarom zal ik kort even vertellen wat het vak inhoudt en wat mijn ervaringen bij het vak waren!

Ik heb het vak inmiddels dus al afgerond, en laat ik voorop stellen: ik vond het erg leuk! European Governance is een Engelstalig vak waarbij je alle in- en outs van de Europese Unie leert kennen. In de eerste paar weken begin je met het bestuderen van de geschiedenis van de Europese Unie en leer je hoe deze tot stand is gekomen. Hierdoor leer je echt de fundamenten van de besluitvorming begrijpen, dit kan soms wat droge stof zijn, maar het is wel interessant. Verder verdiep je je in de verschillende instituties die de Europese Unie vormen en leer je hun wisselwerking kennen.

Vooral omdat de Europese Unie vaak niet direct opvalt vond ik het leuk om er veel over te leren, gezien het toch een belangrijke functie heeft in ons dagelijkse leven. Ook kom je er achter hoe organisaties te werk gaan als het aankomt op lobbyen: wat zijn de technieken die daarbij worden toegepast en hoe bereiken deze organisaties hun doelen. Je leest wel eens wat op het nieuws hierover, maar binnen de cursus ga je ook echt zien hoe dat in zijn werking gaat.

Met deze informatie ga je dan ook zelf een lobbyplan schrijven. Iets waar ik vanaf het begin af aan al naar uit keek. Je mag dan zelf een organisatie kiezen en aan de hand van de theorie ga je een plan schrijven. Je kan hier dan ook echt je creativiteit in kwijt. Dit soort processen, die rond de Europese Unie spelen zijn naar mijn mening dan ook erg belangrijk om te begrijpen, zeker als je in de toekomst iets in de bestuurskundige kant wilt gaan doen. Dan geeft deze cursus toch echt een goede houvast aan diepgaande informatie.

Voor USBO studenten sluit het vak naar mijn ervaring echt goed aan op het andere vak, CAPI, dat je in het zelfde blok volgt. Deze gaat namelijk ook voor een deel over de Europese Unie, maar dan iets minder gedetailleerd. Doordat je deze informatie dan al een paar keer doorgenomen hebt, helpt dat ook echt met CAPI. Hoewel de stof in het begin misschien wat veel is, is de studielast naar mijn mening verder precies goed bij deze cursus. Het tentamen was vrij goed te doen en het lobbyplan is zeker een leuke, leerzame toevoeging aan de cursus.

Al met al is European Governance zeker een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de Europese Unie en de processen die daar om heen spelen.