USBO – Democratie in theorie en praktijk – Anne
Lieve Periklesser, ben jij opzoek naar een leuk keuzevak? Dan zou ik je het keuzevak ‘Democratie in theorie en praktijk’ aan de USBO aanraden. Mijn naam is Anne en ik heb dit keuzevak gevolgd. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Maar wat leer je dan tijdens dit vak? In deze blog zal ik je daar wat meer over vertellen!
Tijdens ‘Democratie in theorie en praktijk’ kijk je naar verschillende onderwerpen die betrekking hebben op de hedendaagse democratie. Denk hierbij aan populisme, van pacificatie naar polarisatie, maar ook aan de vraag of het nog wel realistisch is om een kiesstelsel te hebben? Zou het niet beter zijn als wij bijvoorbeeld houden loten wie er in de Tweede Kamer zou zitten? Andere deelonderwerpen die besproken worden, zijn onder andere de bestuurscultuur, technocratie, globalisatie en de Europese integratie.
Het is een vak wat vooral vanuit politicologisch perspectief kijkt naar bepaalde onderwerpen. Toch mogen het sociologische en filosofische perspectief niet worden uitgesloten. Zo gaat het ook over de kloof tussen burgers en politiek. Vandaag de dag leveren de burgers veel kritiek op de huidige politiek, dus zou dat systeem niet moeten veranderen? Spreken wij vandaag de dag nog wel van een democratie of is het meer een aristocratie? Een vraag die Van Reybrouck centraal stelt. Hij is een van de auteurs die je gaat lezen tijdens dit vak.
De toetsingsvormen van dit vak zijn net wat anders dan je gewend zult zijn. Zo mag je een podcast maken en krijg je een take-hometentamen. Dit sprak mij juist heel erg aan! Tijdens de lessen heb je ook gastsprekers, die de theorie van de les betrekken op praktijkvoorbeelden. Tot slot ga je debatteren tijdens de lessen, dit is tevens ook voor cijfer. Twee mogelijke stellingen die je zou kunnen tegen komen:
- Consensus zoeken in een democratie is onmogelijk (Mouffe);
- Het fenomeen van een diplomademocratie is schadelijk voor het vertrouwen in de Nederlandse politiek.
Mochten deze onderwerpen je aanspreken, dan zou ik zeker voor dit keuzevak gaan! Het is goed te combineren met Comparative Analysis of Political Institutions (CAPI). Hoewel het soms overlap heeft, zijn het toch twee verschillende vakken die elkaar op sommige gebieden goed aanvullen. Dus schrijf je vooral in!