USBO – De toekomst is nu! – Julia

Hallo jij, ik ben Julia de Wagenaar en zit momenteel in mijn tweede jaar B&O. In de keuzeruimte in periode twee van dit jaar heb ik het vak De toekomst is nu! gevolgd. Zoals je waarschijnlijk al weet kan je vakken volgen bij andere faculteiten en zelfs bij andere universiteiten! Zelf heb ik ervoor gekozen om bij USBO te blijven en gewoon hier in Utrecht een vak te volgen om mijn keuzeruimte te vullen.

Het vak De toekomst is nu! is een vak dat uit twee delen bestaat; een deel lezingen/sprekers en een deel onderzoek doen voor een opdrachtgever. Hoe het vak verder in elkaar steekt kan je natuurlijk ook ergens anders vinden, dus daar zal ik verder niet op ingaan. Ik heb zelf voor dit keuzevak gekozen, omdat ik de toekomst erg belangrijk vind en ik onderzoek doen met opdrachtgevers super leerzaam vind (tweede deel). Na het volgen van het vak kan ik natuurlijk vertellen hoe dit is geweest en wellicht heb je er wat aan voordat je een keuzevak gaat kiezen. Het vak zelf bestaat uit werkgroepen, geen colleges. Bij ons hadden we ook vaak niet alle tijd nodig die ingeroosterd stond voor het vak, maar ik weet niet hoe dat in jouw jaar is natuurlijk.

Alles wat we in het eerste deel van het vak hebben gedaan vond ik erg interessant. Je hoort van verschillende mensen uit verschillende sectoren perspectieven op de toekomst en lange termijn denken. Er is bijvoorbeeld een filosoof langsgekomen, maar ook een kunstenaar en een onderzoeker. Ook de literatuur die je moet lezen voor dit vak vond ik erg leuk. Vaak zijn het delen van boeken, die ook weer andere perspectieven bieden over de toekomst. Deze stof verwerkt je direct na de eerste periode in een individueel paper. Hierin krijg je grote vrijheid om hiervoor zelf een creatieve invulling te bedenken. Dit vond ik erg leuk, omdat je veel meer vrijheid kreeg dan normaal bij opdrachten van de opleiding.

In het tweede deel van het vak heb je keuze uit verschillende opdrachtgevers die allemaal te maken hebben met een ander vraagstuk. Je gaat met een groepje een oplossing bedenken voor het vraagstuk van je gekozen opdrachtgevers. Deze opdrachtgevers komen regelmatig langs op de universiteit en je hebt zelf ook intensief contact met hen. Zelf vond ik dit super leuk, omdat je een vraagstuk krijgt voorgelegd uit de praktijk waarmee je opdrachtgevers echt verder kan helpen door jouw kijk aan de hand van de theorie uit het vak hierop toe te passen. Het enige wat ik jammer vond was dat hier iets van vier weken voor stond, dit was wat mij betreft wat kort. Wellicht lag dit ook aan onze opdrachtgever, we kwamen namelijk pas na 1,5 week tot een geschikte datum om met elkaar te bellen. De oplossing die je uiteindelijk bedenkt voor het vraagstuk van je opdrachtgever wordt opgeschreven in het groepspaper, zowel het eindresultaat als de weg daarnaartoe.

Ik hoop je hiermee een beetje te hebben geholpen bij je keuze! Mocht je nog iets meer willen weten mag je mij altijd een berichtje sturen (0615280337) of mailen (j.k.m.dewagenaar@students.uu.nl).

Veel succes!
Julia