USBO – Organising in a changing world – Anna Pieterse

Hi, ik ben Anna en ik ben het keuzevak ‘Organizing in a Changing World’ gaan volgen in de tweede periode van het tweede jaar. 

Dit is natuurlijk het eerste moment dat je zelf een keuze kan maken welk vak je gaat doen en dat vond ik op het eerste gezicht best lastig. Ik ben toen bij mezelf nagegaan welke vakken ik in het eerste en tweede jaar het interessantst vond. Dit waren voor mij vooral de organisatorische vakken en de vakken waarin actuele, maatschappelijke thema’s werden behandeld. Toen ben ik de cursusomschrijvingen op Osiris gaan bekijken welk vak daar het best bij paste en heb ik ook de studieadviseur gemaild met enkele vragen. Ik kwam erachter dat OCW echt iets voor mij is!

 De opzet van de cursus verschilt van de normale USBO-vakken. Per week worden er artikelen voorgeschreven die elke keer twee studenten in een presentatie moeten toelichten. Docenten zijn dus erg op de achtergrond tijdens het doornemen van de literatuur die is gelezen. Jouw medestudenten zijn dus de docenten voor die dag en verzorgen daarna ook discussievragen met betrekking tot het onderwerp van die week om zo klassikale gesprekken te starten. De discussies en presentaties van mijn studenten zorgden ervoor dat ik gemotiveerd bleef en de lessen interessant werden gehouden.

De thema’s die tijdens dit vak aan bod komen zijn onderwerpen als ongelijkheid, klimaatverandering, alternatieve economieën en alternatieve organisaties. Tijdens discussies over deze zaken wordt er een niveau hoger gepakt dan alleen de droge theorieën en links gemaakt tussen oplossingen, nieuwe manieren van denken en een kritische noot op de mainstream organisatietechnieken.

Als toetsmoment voor dit vak is er alleen het schrijven van een paper, naast dat je een cijfer krijgt voor je presentatie tijdens een les. In dit paper heb je super veel vrijheid om te schrijven over alternatieve organisaties en kan je creativiteit helemaal los op je manier van schrijven.

Ik vond dit vak mega interessant en de opzet ervan ook heel relaxed. De gekozen artikelen en de daarover gepresenteerde lessen zijn heel flexibel en laat veel ruimte voor gesprekken en kritische meningen. Met het paper verbind je de stof op je eigen manier en kan je schrijven over wat je het meest interessant vond. Ik raad het aan aan mensen die houden van eigen verantwoordelijkheid, veel klassikale discussies en eigen invulling.

Mocht je meer willen weten over dit keuzevak? Mail naar onderwijs@svperikles.nl en wij helpen je verder!