USBO – Sociaal ondernemerschap als uitdaging – Anke de Groot

Om te beginnen moet ik toch wel echt zeggen dat dit vak totaal anders was dan ik had verwacht. Bij het lezen van de cursus omschrijving en überhaupt al het horen van de naam van dit vak dacht ik vooral veel praktisch bezig te gaan zijn en een onderneming op te kunnen starten. De reden dat ik voor dit vak heb gekozen was dan ook vanwege het praktijk gerichte werken waarvoor je als alfa of gamma student aan de UU niet heel vaak de kans krijgt.

Uiteindelijk bleek eigenlijk niks praktisch vast te staan in dit vak. Het is naar mijn mening best zweverig, maar als je hiervan houdt is dit dus helemaal perfect om te kiezen. Het vak begon, ondanks alle maatregelen, live in een buurthuis in Kanaleneiland. Dit was wel heel fijn, omdat we zo gelijk elkaar beter leerden kennen en ook wisten in wat voor soort buurt we sociaal zouden gaan ondernemen. We kregen in verschillende groepjes casussen voorgelegd van partners uit de wijk Kanaleneiland die met een probleem zaten dat wij dan als sociaal ondernemers konden gaan oplossen. De eerste weken van het vak waren best wel heel dromerig en werd er vooral veel gepraat over verschillende waardes die mensen nu hadden en de community waarin we ons begaven. We hebben ook veel getekend tijdens het vak en aan de hand van die tekeningen presentaties aan elkaar gegeven. Aan het eind moesten we allemaal wel wat bijbenen om echt wat op te kunnen zetten voordat de tien weken voorbij waren, want dit bleek toch best kort om echt een sociale impact Kanaleneiland te kunnen maken.

Voor mij is een minpunt van het vak vooral de vele zweverige discussies over waardes en impact maken, terwijl ik eigenlijk had verwacht tien weken volledig bezig te zijn met het opzetten van een onderneming. Als pluspunt  vond ik het wel heel leuk om is een keer niet in een Universiteitsgebouw te zitten en de mensen die het vak kiezen en de docenten zelf zijn allemaal erg ondernemend en enthousiast waardoor je snel enthousiast wordt voor de dingen die je gaat doen. Al met al is het vak me anders uitgevallen dan ik had verwacht, maar was het best prima te doen.