USBO – Publiek Financieel Management – Ruben Traksel

Hoihoi mede-Periklessers! Mijn naam is Ruben en ik heb in mijn vrije keuzeruimte van het tweede jaar Publiek Financieel Management (PFM) gevolgd. In deze blog zal ik jullie wat meer vertellen over dit vak en hoe ik het ervaren heb.

In het eerste jaar vond ik EOF erg interessant en ik wilde nog wel wat meer verdieping hebben op de financiële kant van B&O. Publieke organen kunnen alleen functioneren als de financiën op orde zijn, en geldstromen binnen de overheid zijn dus erg belangrijk. De cursus PFM gaat hierop in; je leert veel over het begrotingsproces binnen de publieke sector, en hoe je zelf begrotingen en kasoverzichten opstelt. Mijn keuze ging daarom al snel uit naar dit vak.

Toegegeven, in de eerste weken moest ik wel even in de cursus komen. De stof begon vrij algemeen, en voor een financieel vak vond ik dat we best veel literatuur te bestuderen hadden. Gelukkig hielp de docent ons goed door iedere week een kennisclip van zo’n 45 minuten te uploaden, met daarin alle hoofdlijnen. En we maakten ook wekelijks een korte (reken)opdracht om te kijken of de stof al geland was. Dit maakte dat ik het vak toch goed behapbaar vond.

Halverwege de periode vond het tentamen plaats. Het tentamen was deels meerkeuze en ook de rekenvragen vond ik wel meevallen. In de laatste weken van de cursus zijn we aan de slag gegaan met een groepsopdracht, die ik zelf heel interessant vond. In groepjes van 4 of 5 studenten hebben we de jaarbegroting van de provincie Utrecht geanalyseerd, en aan de hand van de PFM-literatuur advies gegeven.

Ik was bang dat dit een hele moeilijke opdracht zou worden; mijn gedachte was dat de provincie z’n zaakjes vast wel op orde zou hebben en wij daar als studenten weinig aan konden toevoegen. Maar dit lag toch wat anders; we hebben als werkgroep nog heel wat verbeterpunten kunnen aandragen. Zo waren beleidsdoelen slecht uitgewerkt of niet meetbaar, en soms zaten er zelfs fouten in de begroting.

Ons totale advies hebben we in de laatste week gepresenteerd aan de Provinciale Staten in het provinciehuis. We hadden een hele ochtend de tijd om onze bevindingen te presenteren en hierover met statenleden in gesprek te gaan. Ik vond dit erg gaaf; waar je bij veel vakken een paper schrijft waar je verder weinig mee doet, hadden wij met deze opdracht echt impact op het beleid in de provincie Utrecht.

Ik hoop dat ik je met deze blog een beetje een beeld heb gegeven van het vak PFM! Mocht je nog vragen hebben of verder door willen praten, dan mag je me altijd een mailtje of appje sturen. Succes met je keuze en tot ziens op USBO!

Groetjes,
Ruben