USBO – Publiek Financieel Management – Samuel Mom

Hoi Periklessers! Ik ben Samuel en heb in mijn vrijekeuze ruimte het vak Publiek Financieel Management gevolgd. Ik heb zoals velen lang gezocht naar welk keuzevak ik zou gaan doen. Ik vond eigenlijk alles wel interessant, van Sport en Samenleving tot PFM en zelfs vakken van een andere faculteit behoorde nog tot de opties.

Uiteindelijk besloot ik toch om PFM te gaan doen. Achteraf had ik hier niet eens zo veel over hoeven twijfelen. Hoewel alle vakken natuurlijk een verrijking voor je studie kunnen zijn, had ik dit idee het meest bij PFM. Er wordt binnen de bachelor namelijk veel tijd gestoken in het bestuurlijke en organisatie aspect van de publieke sector, maar de financiële kant blijft vrij onderbelicht en dat terwijl ik financiën wel interessant en belangrijk vond.

Voordat het vak van start ging was ik nog wel een beetje bezorgt of het niet te cijfermatig en gevorderde economie zou zijn. Gelukkig bleek dat niet het geval! Er is weldegelijk wat rekenwerk en cijfers spelen een belangrijke rol, maar wel altijd in een bestuurlijke context. Zo moesten we in weekopdrachten bepaalde financiële kengetallen berekenen, om vervolgens hieruit conclusies te trekken en een bestuurlijke actie voor te stellen.

De werkvormen hielpen hier ook erg bij. In mijn jaar (2020) is het vak natuurlijk anders ingericht door de coronasituatie en het onlineonderwijs. Desondanks waren de kleine groepjes een hele fijne en laagdrempelige manier om de stof te bespreken en meer eigen te maken. De eindopdracht bestond uit een tentamen en een groepsopdracht. Hoewel het tentamen ook prima was, vond ik de groepsopdracht erg leuk om te doen. Je brengt in deze opdracht de kennis die je de weken daarvoor hebt opgedaan meteen in de praktijk. Je gaat namelijk in een groepje aan de slag voor de gemeente, in ons geval de rekenkamer van de gemeente Almere. Aan de hand van de theorie en opmerkingen die je zelf had moesten we een echt verslag in elkaar zetten voor de gemeenteraad in overleg met raadsleden. Zo werd de stof concreet toegepast en bleef het niet bij saaie theorieën die je alleen maar leest uit een boek.

Als je nog twijfelt over een keuzevak, net als ik soms het financiële plaatje binnen USBO een beetje mist, in het algemeen gewoon financiële interesse hebt of EOF in het eerste jaar interessant of leuk vond, dan raad ik dit vak absoluut aan. Als je nog vragen hebt of meer informatie wilt mag je me altijd aanspreken, een berichtje (0658989142) of mailtje (s.t.mom@students.uu.nl) sturen!

Groetjess,

Samuel