USBO – Toegepaste Kwantitatieve Analyse – Fedde Fillekes

Beste Periklessers,

Ook ik stond vorig jaar voor de lastige keuze voor welk keuzevak ik nou moest gaan in mijn tweede jaar. Ik heb toen gekozen voor het vak toegepaste kwantitatieve analyse. Hoewel het statistiek vak IOBO niet bij iedereen even geliefd was vond ik het eigenlijk best een leuk vak. Reden hiervoor was dat ik het eigenlijk wel fijn vond om eindelijk eens uit alle abstracte theorie te stappen en gewoon sommetjes te maken en met SPSS aan de slag te gaan. Dit was de reden dat ik heb gekozen voor het vak toegepaste kwantitatieve analyse. Voordat ik verder ga wil ik wel even duidelijk maken dat het echt niet zo is dat je een statistiekwonder moet zijn om dit vak aan te kunnen. De kennisclips en de werkgroep maken de stof erg toegankelijk als je je er in verdiept.

Als je net als ik geen hekel had aan statistiek is dit vak denk ik echt wel een must. De reden hiervoor is dat hetgeen je bij IOBO leert eigenlijk maar heel beperkt is. Hiermee bedoel ik niet dat IOBO geen goed vak is maar dat er nog zoveel meer interessante en nuttige statistische analyses zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Cronbach’s Alpha die je gebruikt hebt tijdens IOBO. In de eerste les van toegepaste kwantitatieve analyse leer je meteen dat dit maar een hele beperkte test is en dat er veel betere methode zijn.

Wat ik ook erg gaaf vind aan het vak is dat je echt leert een concreet product te maken. Mij bekruipt het gevoel nog wel eens bij andere USBO vakken dat ik niet precies weet wat nou precies de concrete toepassing is van hetgeen ik heb geleerd. Nadat je toegepaste kwantitatieve analyse hebt gevolgd ben je heel goed op weg om een kwantitatief onderzoek op te zetten voor een opdrachtgever.

De werkdruk tijdens het vak is niet extreem hoog. Het is ongeveer vergelijkbaar met de meeste USBO vakken. Er zijn wekelijks kennisclips beschikbaar, daarnaast heb je ook elke week een werkgroep waarin je oefent met de stof die in de kennisclips is besproken. Door de relatief lage hoeveelheid ben je veelal op jezelf aangewezen dus hier moet je op voorbereid zijn al is de docent natuurlijk altijd beschikbaar voor vragen.

Ik hoop dat ik jullie voldoende overtuigd heb van het vak toegepaste kwantitatieve analyse. Ik snap dat het misschien niet het meest voor de hand liggende vak is om te kiezen maar ik weet zeker dat je er geen spijt van zal krijgen. 

Groetjes,

Fedde Fillekes