USBO – Interculturele communicatie – Merel Westra

Beste Periklessers,

Het keuzevak dat ik gevolgd heb is Interculturele Communicatie (ICC). De reden hiervoor was vooral omdat ik naast de bestuurlijke vakken van b&o ook nieuwsgierig was naar een beetje sociologie en culturele antropologie. Dat hoopte ik in dit vak terug te zien en vind ik leuk aan de vrije keuzeruimte. 

Aan het begin lijkt het vak een beetje voort te borduren op de spv training van periode 1 leerjaar 2, diversiteit. Echter gaat het vak natuurlijk veel dieper op de stof in. Je leert echt het nut van interculturele communicatie kennen, die in de huidige tijd van globalisering steeds belangrijker wordt. Wat ik ook interessant vond was de lesvorm, de stof is erg makkelijk te onderbouwen met interactieve voorbeelden wat de lessen leuk maakt. Aspecten van de stof: non-verbale communicatie, wereldbeelden, eigen cultuur meenemen in de communicatie met andere culturen en andersom, etc. Naast de docent moest ook elke week een groepje leerlingen een deel van de stof presenteren met actuele voorbeelden of een korte quiz. Je hebt na de eerste 5 weken een tentamen, dat lijkt snel maar valt gelukkig wel mee omdat veel stof bij blijft in de lessen. Na het tentamen kun je je volledig focussen op het doen van een onderzoek. Het onderzoek wat ik heb uitgevoerd gong over verschillen in begroetingen tussen Japanse en Nederlandse mensen. Ook waren er onderzoekjes over ICC in film of bijvoorbeeld code switching. De keuze voor een opdracht was heel vrij als het maar iets te maken zou hebben met ICC, wat al super breed is. Tijdens het onderzoek leer je de theorie in de praktijk brengen en wordt je gestimuleerd om op zoek te gaan naar goede bronnen zoals personen binnen onderzoeksorganisaties. 

Kortom vond ik het een leuk vak die wat mij betreft bijdraagt aan verbreding van de USBO. Als je nog vragen hebt kun je mij hier altijd over mailen of appen. M.J.Westra1@students.uu.nl of 06-36548387

Groetjes, Merel