Geschiedenis – Blauwdrukken van de moderne geschiedenis – Olivier Slebos

Beste zoekende Periklesser,

In deze blog zal ik jullie kort wat vertellen over het keuzevak dat ik in blok 2 van mijn tweede jaar heb gevolgd. Ik had de eer om mee te lopen bij het vak ‘Blauwdrukken van de moderne geschiedenis’. Dit is een tweede jaar geschiedenis vak waarin een reeks aan denkers langs komen die op verschillende manieren een idee hadden over hoe de samenleving eruit moet komen te zien. Elke week bespreek je een nieuwe denker met behulp van bronnen en gast colleges. Leuk is dat deze denkers niet het standaard kliekje zijn van Marx, Plato en Nietzsche maar denkers die binnen de USBO (of bij mij in ieder geval) minder bekend zijn.

Het vak heet blauwdrukken van de moderne geschiedenis. Het gaat dan ook (logischerwijs) over de moderne geschiedenis. Waar Plato’s erfenis een erg beperkte invloed op ons dagelijks leven heeft zijn de denkbeelden van Rousseau of Rosa van Luxemburg (communisme) veel actueler en hebben deze denkbeelden bij gedragen aan hoe onze samenleving er nu uit ziet. Dit merkte ik vooral sterk toen het ging over Hayek, hij wordt ook wel gezien als de grondlegger van het Neoliberalisme. Dit is een stroming die nog steeds (nu wellicht in een nieuw jasje) zijn politieke invloed uitoefent. 

Als toetsing waren er twee onderdelen het eerste onderdeel was een take home tentamen dat prima te doen was. Als tweede moest je een bronkritiek schrijven. Zelf was ik nog niet bekend met dit concept, maar je gaat een boek beoordelen op hoe het is ontvangen, hoe het is geschreven en of het een goede bron is? Het is zeker belangrijk om bronnen goed op waarde te schatten en in de tijd te plaatsen. Zelf vond ik deze opdracht echter niet heel boeiende of verrijkend.

Tot slot veel kudo’s naar de docent van dit vak het was een vrolijke man waarvan je merkte dat hij veel passie had voor de verschillende denkers. Met humor en een goed vermogen om veel verschillende talen te lezen hielp hij je de boeken en denkers beter te begrijpen.  

 

Ik heb mij daar dus prima vermaakt!

Succes met kiezen!

Olivier Slebos