Economie – Principles of Macroeconomics – Wilmer van Leijenhorst

Hoi Periklessers,

Het kiezen van een keuzevak was ook voor mij een uitdaging. Toch wist ik vrij snel welke richting ik op wilde. Al bij mijn studiekeuze heb ik getwijfeld of ik een economische studie wilde volgen omdat ik het vak economie op de middelbare erg interessant vond. Vanwege mijn brede interesse heb ik dat uiteindelijk niet gedaan, en ben ik (gelukkig) toch bij USBO uitgekomen. Wel twijfelde ik of ik richting mijn master iets met economie wilde doen en vond ik EOF een leuk vak. Daarom wilde ik een economisch keuzevak om hieraan te proeven. De keuze was toen tussen Publiek Financieel Management van de USBO en een keuzevak bij een economie opleiding. Omdat ik echter écht de economie wilde uitproberen en juist geen bestuurlijk sausje wilde, heb ik voor Principles of Macroeconomics gekozen. En dan dit vak omdat ik macro-economie het leukste deel van de economie vond.

Het vak Principles of Macroeconomics wordt gegeven aan de Utrecht School of Economics en is een Engelstalig vak. Het vak is puur bedoeld voor minorstudenten, keuzevak volgers en internationale studenten. Dat zorgt ervoor dat het vak ook heel erg gericht is op het geven van een breed overzicht van de macro-economie. Het vak overlapt voor een deel met het vak economie op de middelbare school. Theorieën zoals het gevangenendilemma en gemarginaliseerde vraag en aanbod komen langs. Die ‘bekende’ concepten diept het vak verder uit, en daarnaast komt er nieuwe stof langs. Eigenlijk liepen er twee lijnen door het vak. Ten eerste de ietwat abstracte economische theorieën en modellen. En ten tweede wat meer theorie over hoe onze economie in de praktijk werkt. Denk hierbij aan de werking van ons financiële systeem, bankensector en de geglobaliseerde economie.

Het vak was vrij klassiek ingericht met een keer per week een hoorcollege en een keer een werkgroep van 20 studenten. Voor de werkgroep maak je leesvragen en er zijn twee tentamens als toetsing. Zoals ik al zei is PMA gericht op keuzevakkers en internationale studenten. PMA is dan ook in het Engels en door een uitwisselingsprogramma was de helft van de werkgroep internationaal. Dat zorgde voor interessante vergelijkingen tussen bijvoorbeeld de pensioenstelsels en overheidsfinanciën van verschillende landen. Vooral de discussie met een groep Italianen was interessant, aangezien zij ook wel doorhadden dat hun pensioenstelsel en overheidsfinanciën niet erg houdbaar waren.

Persoonlijk vond ik PMA deels interessant. Juist de theorie over hoe onze economie werkt en de beperkingen daarvan vond ik mooi. Tegelijk werden de beperkingen van de economische modellen die we moesten leren pijnlijk duidelijk. Zo moesten we een model leren met de assumptie dat de prijs op de korte termijn gelijk bleef. Dat klopt natuurlijk niet, dus voor mij voelde dat model dan ook meteen een beetje nutteloos. Al met al heb ik wel de goede keuze gemaakt. Hoewel PFM me ook nog steeds leuk lijkt, ben ik blij dat ik echt buiten de USBO een economievak heb gekozen. Naast de ervaring met internationale studenten kun je echt ervaren hoe een vak is zonder een ‘bestuurskundig sausje’. Dat heeft me erg geholpen in het keuzeproces voor een master. Zeker het proberen waard dus. Stuur me vooral een mailtje als je nog wat meer wilt weten (w.vanleijenhorst@students.uu.nl)!

Groetjes,

Wilmer