Minor Sustainability: Management & Innovation – Pim Mattijssen

Het is niet makkelijk om op de UU een geschikte minor te vinden als je binnen 3 jaar je B&O-bachelor wilt afronden. Sterker nog, dat is bijna niet te doen – al zijn er de afgelopen jaren wel een aantal halfjaarlijkse minoren bijgekomen. Het komt natuurlijk goed uit als één van die paar minoren je ligt, maar dat zal vaker niet dan wel het geval zijn. En dat was ook bij mij zo.

Omdat ik wel zeker een minor wilde doen, en niet een jaar studievertraging wilde oplopen, ben ik bij universiteiten elders gaan kijken. Vrij snel in het zoekproces vond ik bij o.a. de Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit wél veel keuze in halfjaarlijkse minoren. Op de VU vond ik de minor die ik uiteindelijk zou volgen: ‘Sustainability: Management & Innovation’. Over het algemeen word je als student van buiten die universiteit heel goed begeleid; ze zijn immers aan veel studenten van buitenaf gewend.

Ik raad iedereen aan om een minor te doen buiten het B&O-gebied, maar zeker studenten die niet het idee hebben dat ze een B&O-master willen gaan doen. De innovatiewetenschap is een vakgebied dat ik veel interessanter vind dan de B&O-wetenschap; zo stuurde mijn minor me naar een master die ik anders misschien nooit zou zijn gaan volgen (Innovation Sciences aan de UU).

Buiten die inhoudelijke verbreding biedt een minor op een andere universiteit de kans om nieuwe mensen te leren kennen in een nieuwe omgeving. Dat heb ik in dit corona-jaar al zo ervaren, laat staan als ik echt fysiek onderwijs op de VU zou hebben gehad. Al heeft het gebouw van de VU zelf vooral veel weg van een betonnen bunker, de directe omgeving is heel levendig en inspirerend. Het is voor de afwisseling met Utrecht best leuk om af en toe op Station-Zuidas uit te stappen – maar op lange termijn natúúrlijk onvergelijkbaar met Ledig Erf en de Poort.

Een minor is heus niet beter dan een stage of losse vakken, maar is bijzonder in de gerichte verdieping op een bepaald onderwerp. Het leert je in korte tijd denken vanuit een wetenschapsveld anders dan de B&O. Dat kan ik iedereen die twijfelt over zijn/haar toekomst in de B&O, of die juist verdieping zoekt binnen het veld, alleen maar aanraden.