Minor Gender studies – Ruben

Hoi Periklessers!

Dit studiejaar (23/24) volg ik de minor Gender Studies, van de faculteit Geesteswetenschappen op de UU. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in thema’s gerelateerd aan discriminatie en sociale ongelijkheid; in deze minor leer je over de context hierachter. Zo wordt er ingegaan op de geschiedenis van het feminisme en verschillende feministische benaderingen. En daarnaast komt de postkoloniale geschiedenis en positie van mensen van kleur aan bod. Je verkrijgt inzichten over hoe hun identiteit en sociale positie in de westerse samenleving gerepresenteerd werden en tegenwoordig worden.

Dit zijn onderwerpen die mij aan het hart liggen en de vakken hebben mij meer inhoudelijke basis hierover gebracht, wat ik erg waardevol vind. Met wat ik geleerd heb, kan ik in gesprekken bijvoorbeeld goed onderbouwen waarom inclusie en gelijke behandeling van minderheidsgroepen zo belangrijk is. Dit kan in mijn carrière misschien ook nog wel goed van pas komen, als ik me later met beleidsprocessen bezig ga houden.

De minor bestaat uit vier vakken: (1) Historiography of Feminist Ideas, (2) Politics of Representation, (3) Gender, Ethnicity and Religious Practices en (4) Gender, Visuality and Technology. Let er wel op dat er per periode maar één vak wordt aangeboden en je dus een heel jaar nodig hebt om de minor af te ronden. Je hoeft echter niet per se in september te beginnen, maar kunt ook halverwege het jaar instromen.

Ik vond de studielast van de vakken niet erg hoog; je hebt per week twee onderwijsmomenten van twee uur (hoorcollege en werkgroep) en wordt geacht per week twee of drie artikelen te lezen. Voor de toetsing moet je meestal in groepjes één presentatie geven en één individueel paper schrijven, waarbij je vaak zelf je case study mag kiezen. In het begin moest ik wel wat wennen aan de manier van schrijven: de opdrachten vragen vaak om een analyse van of vergelijkingen tussen artikelen en inzichten en zijn dus op een andere manier van onderzoek gericht dan de USBO. Daarnaast moet alles uiteraard in het Engels, maar daar wende ik vrij snel aan.

Als laatste vond ik dat er duidelijk over het vak gecommuniceerd werd door de docenten en dat er fijn en lief gedoceerd werd. En ik vond het leuk om eens in een andere setting vakken te volgen, met andere (soms internationale) medestudenten met wie je ook samenwerkt. Vanuit mij een aanrader dus; mocht je nog vragen hebben, weet me dan te vinden in de USBO-wandelgangen of app me!

Groetjes van Ruben!