Stage UMCU – Ivo Scholte

Beste Periklesser,

Geen simulatie, zoals Crisis in Domstad, maar realiteit. Ik loop maar liefst tien maanden mee in het ziekenhuis. Het brengt mij bergen aan praktijkervaring. Alles waar je mee bezig bent gedurende die tien maanden is écht. Mensen zijn afhankelijk van jouw handelingen. Ik draai mee in een heel nieuw onderzoeksproject waarbij ik in contact kom met artsen, verpleegkundigen, veiligheidsdeskundigen, professoren en patiënten. Binnen dit project ben ik lid van het kernteam.

Het kernteam komt iedere week bij elkaar om de laatste updates te bespreken. Lid van het kernteam zijn brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, maar ook vrijheid. Met die vrijheid wordt je als student flink op de proef gesteld. Er is geen sprake van strakke deadlines of tentamens, maar mensen rekenen desalniettemin op je. Ik heb belangrijke taken toebedeeld gekregen, zoals het schrijven van een medisch onderzoeksprotocol. 

Binnen het UMCU zijn er plekken waar je normaal gesproken nooit zou komen. Door de stage kreeg ik dé kans om de Eerste Spoedeisende Hulp te bezoeken. Daarnaast kom ik geregeld in contact met patiënten. Ben een keer half zes ’s ochtends opgestaan om de werkvloer op te gaan, een dag die ik nooit zal vergeten. Ik was volledig gehuld in het wit. Ging van patiënt naar patiënt. Negen uur lang. Een onderdeel van dit immense ziekenhuis voel ik mij. Ik draag mijn toegangspasje altijd met zorg bij me.

Meer dan ooit heb ik respect voor de zorg. De medewerkers dragen zorg, dat doen zij samen, voor de patiënt. ‘Samen voor de Patiënt’ staat ook centraal in mijn mini-onderzoekje. ‘Samen voor de Patiënt’ draait volledig om de patiënt. Diens ervaringen, wensen en zorgen staan centraal. Organisatorisch gezien is het ‘Samen voor de Patiënt’-concept ontzettend interessant. Weliswaar strak gepland, maar tegelijkertijd ook vrij in de invulling ervan. Het doorgronden van het hele concept zou een proefschriftwaardig onderzoek opleveren. Maar dat is voor mij (voor nu) niet weggelegd.

 

Ook geïnteresseerd in een stage in de zorgsector? Of heb je vragen over mijn stage?

Stuur me gerust een mailtje! Je kunt me bereiken op het volgende mailadres:

i.m.scholte@students.uu.nl

 

Veel succes toegewenst met het invullen van je keuzeruimte!

Ivo