Saskia Jilink bij de gemeente Ameland

Lieve Periklessers,

Ik ben op dit moment bijna klaar met mijn stage bij de gemeente Ameland en wil jullie daar graag wat meer over vertellen. Aan het begin van mijn studietijd had ik nooit verwacht dat ik een stage zou gaan lopen, en al helemaal niet zo ver van huis. Maar toen een medestudent mij op het idee bracht om stage te lopen op een Waddeneiland, dacht ik meteen: yes, dat is wat voor mij.

Maar wat doe ik hier nou eigenlijk? Ik loop stage bij Waddencampus, een project dat is opgezet door de gemeente Ameland. Het is gevestigd in het prachtige gebouw op de foto, midden in de natuur. Ik schrijf een strategisch beleidsplan over de manier waarop Waddencampus in de toekomst een zelfstandige organisatie kan worden. Hiervoor heb ik veel gehad aan het vak BRM uit het tweede jaar. Voor het schrijven van dit beleidsplan, leg ik contact met alle betrokkenen bij het project, meestal in de vorm van een interview. Daarvoor kwam wat ik had geleerd bij het vak KO weer goed van pas.

Wat ik zo leuk vind aan de stage, is dat het allemaal voor het ‘echt’ is. Met de normale vakken bij B&O heb je natuurlijk ook te maken met opdrachtgevers, maar als stagiair ben je eigenlijk gewoon een werknemer, waardoor het nog echter voelt. Het is wat dat betreft heel anders dan wat ik gewend was op USBO.

Dan wat praktische zaken. Naar Ameland is voor mij ongeveer een halve dag reizen, dus op één dag heen en weer is geen optie. Ik mag gratis reizen en overnachten in een soort Bed & Breakfast, waar soms ook andere studenten komen. Allemaal erg goed geregeld dus! De stage is parttime en elke week ben ik daarvoor twee dagen op het eiland. Dit doe ik één semester lang voor 15 ECTS. Door de coronamaatregelen heb ik in november en december wel een aantal weken overgeslagen, wat natuurlijk jammer was. Gelukkig was het online contact goed en was het verder ook prima haalbaar om de stage thuis voort te zetten.

Kortom, ik ben heel blij met mijn keuze voor een stage op Ameland en ik zou het iedereen aanraden. Het voelde echt als een avontuur en ik heb mezelf bovendien veel verschillende vaardigheden eigen gemaakt. Hopelijk vond je het leuk om dit blog te lezen en heeft het je verder geholpen bij het maken van je keuze. Voor vragen over mijn ervaringen kun je mailen naar s.jilink@students.uu.nl.

Liefs,

 

Saskia Jilink