Minor Religie en Conflict – Pelle Bronkhorst

Minor religie en conflict

Lieve Periklessers,

Een minor aan de UU vinden die een halfjaar duurt is niet altijd makkelijk. Ook de minor religie en conflict beslaat een heel jaar, dus houdt daar rekening mee. Ik heb zelf nog een minor economie gevolgd naast deze minor, die ook een heel jaar duurde. Elke periode had ik dus een vak van allebei de minoren.

Allereerst denk ik dat een minor volgen een hele goede aanvulling kan zijn op het onderwijs bij USBO. Ik merk zelf dat er bij verschillende opleidingen ook echt een andere manier van denken wordt verwacht. Doordat de nadruk in het onderwijs anders ligt, leer je meer perspectieven op zaken die we ook binnen USBO behandelen.

In de minor religie en conflict leer je religieuze conflicten beter begrijpen. Ik vond het zelf heel interessant dat het ook veel gaat redenen die schuilgaan achter daden die uit naam van religie worden begaan (met name het vak religie en geweld, is daarin wat mij betreft echt een aanrader!). Wel gaat een groot deel van de minor vooral over het Christendom en de Islam, dus houdt daar rekening mee.

In de minor religie en conflict is er veel ruimte om eigen onderwerpen te kiezen waar je je in wilt verdiepen. Je cijfer bestaat vaak voor een groot gedeelte uit papers, waarbij je in de onderwerpkeuze erg vrij wordt gelaten. Ik ben zelf bijvoorbeeld altijd erg geïnteresseerd geweest in de rol die religie speelt in de politiek. Het was fijn dat ik de ruimte kreeg om hier dan ook onderzoek naar te doen.

Ik heb deze minor volledig online gevolgd, dus ik kan niet zoveel zeggen over hoe het fysiek is, maar de werkcolleges waren in kleine groepen. Vaak ben je met een groep van zo’n 30 a 40 mensen in de hoorcolleges en met 10 a 15 mensen in de werkgroepen. Dat kleinschalige vond ik zelf heel fijn en ik denk dat het de discussie in de werkgroepen ook vaak bevorderde.

Al met al heb ik hele positieve ervaringen met deze minor. Ik heb het idee dat ik nieuwe dingen geleerd heb en dat ik problemen waarin religie een rol speelt nu iets beter begrijp.

Mocht je verder nog vragen hebben, stuur dan even mailtje naar onderwijs@svperikles.nl, dan brengt de coördinator onderwijs ons in contact!

Groetjes,

Pelle