Minor Communicatiewetenschap – Juliëtte Zuidervliet

Beste Periklessers,

Om heel eerlijk te zijn is dit niet het blog wat ik had gehoopt te schrijven dit jaar. In plaats van mij voor te bereiden op zes weken in Seoul, moest ik vorig jaar opeens de keuze voor een minor gaan maken. Bij het maken van deze keuze heb ik voor mezelf de afweging gemaakt: wil ik verbreden of juist wat meer specifieke verdieping zoeken. Uiteindelijk koos ik voor dat eerste en besloot ik een minor communicatiewetenschap aan de UvA te gaan doen. De reden hiervoor was dat ik het gevoel had dat we op USBO wel heel veel leren over hoe alles binnen een organisatie werkt, maar de vertaalslag naar hoe dit gecommuniceerd wordt naar de buitenwereld miste ik nog een beetje.

De aanmelding voor de minor ging vrij soepel en het contact met de UvA was fijn. Wat ik bij deze minor fijn vond, was dat ik mijn programma zelf kon indelen. Iedereen doet standaard een inleidend vak voor 12 ects. Hierbij kregen we twee maanden lang, elke week een hoorcollege over de basistheorieën van communicatiewetenschappen. Persoonlijk vond ik dit wel handig, maar het was wel echt van een lager niveau dan op USBO. Het was voornamelijk veel stof stampen en de essayvragen werden bijna allemaal al voorgekauwd tijdens de colleges. Op zich een prima vak om een beetje de basics te leren, maar heel verdiepend vond ik het niet.

Naast dit inleidende vak, moet je zelf ook drie verdiepende vakken kiezen. Een tip die ik hierbij wil meegeven is om echt van tevoren goed te kijken naar de tijdsblokken waarin de vakken plaats vinden. Op de UvA hebben ze namelijk zes periodes in plaats van vier. Zelf heb ik me ingeschreven voor een vak wat alleen in het vierde blok te volgen was, waardoor dit samen viel met BOP en scriptie. Dit was wel te doen, maar ideaal is het niet.

Op inhoudelijk vlak was ik over de vakken wel te spreken. We leerden interessante theorieën en ik heb echt het idee dat ik nu wat meer weet over communicatiewetenschap, wat ik ook weer in mijn B&O-bachelor kan gebruiken. De invulling van de vakken is wel net wat anders dan op USBO. Je bent voornamelijk bezig met het lezen van empirische onderzoeken en de hoofdzaken hieruit te halen en wat minder met verdiepende opdrachten en samenwerkingen.

Over het algemeen ben ik wel tevreden over mijn minor aan de UvA; ik heb veel relevante dingen geleerd over communicatiewetenschap. Toch vond ik ook dat er een aantal nadelen zat aan deze minor. Zo ben je onderdeel van een groep van meer dan 250 studenten, wat het onderwijs vrij onpersoonlijk maakt. Daarnaast vond ik de minor niet persé heel verdiepend, maar dat was ook wel de afweging die ik bij het kiezen van mijn minor had gemaakt.

Heel veel succes met het kiezen van een minor!

Groetjes,

Juliëtte