Demi Halma & The Kota Alliance
Dear Periklessers,
Deze blog is misschien niet wat je verwacht op het stageplatform van B&O. Zoals je ziet op bovenstaande foto bevind ik me, net zoals veel studiegenoten uit het derde jaar, niet meer in Nederland. Ik ben hier echter niet gekomen om te studeren, ik ben hier om stage te lopen! Het vergde wel iets meer voorbereiding en werk dan een stage in Nederland of studeren in het buitenland waarbij de Universiteit in veel dingen voor je bemiddelt. Maar nu ik eenmaal in New York zit, vind ik al het voorwerk meer dan waard!
De eerste keer dat ik in New York was, 6 jaar geleden, wist ik het al zeker, hier wil ik ooit wonen en werken. De vrije keuzeruimte in de studie leek mij hiervoor de perfecte gelegenheid. Ik wist daarnaast ook al dat ik in deze vrije keuzeruimte niet alleen maar wilde studeren, maar ook echt de praktijk wilde opzoeken. Maar omdat een stage maximaal 15ECTS oplevert en ik geen studievertraging op wilde lopen, heb ik een combinatie van studeren en stagelopen gemaakt. In blok 1 heb ik 2 keuzevakken gevolgd om zo aan de 30 ECTS te komen in dit halfjaar. Het weekend na blok 1 ben ik gelijk het vliegtuig ingestapt naar mijn nieuwe avontuur!
Ik loop drie maanden stage bij de non-profit organisatie The Kota Alliance. Deze organisatie heeft als missie om een ‘World Center for Women’ te openen op de lange termijn. Kota is namelijk een organisatie die vrouwenorganisaties, ngo’s, sociale ondernemingen, bedrijven en startups ondersteunt die allemaal het doel hebben om gender gelijkheid te verbeteren en vrouwen hierin te ondersteunen. Al deze organisaties wil Kota uiteindelijk onder één dak brengen zodat samenwerkingen optimaal kunnen verlopen. Als stagiaire werk ik vanuit het kantoor aan een breed scala van taken. Zo ben ik verantwoordelijk voor de communicatie met alle partnerorganisaties van Kota, schrijf ik blogposts op de website, beheer ik de social media kanalen maar ben ik ook (mede)verantwoordelijk voor het organiseren van evenementen. Eén van de evenementen is mijn eigen evenement waar ik een focusgroep zal houden; dit is onderdeel van mijn eigen onderzoek dat ik hier naast het werk uitvoer.
Binnen de stage krijg ik veel mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen op verschillende gebieden. Zo had ik vorige week een fundraise gala – want ja Amerikanen moeten alles groots aanpakken – waar ik mocht netwerken voor Kota. Daarnaast mag ik over een paar weken langs het Google hoofdkantoor en krijg ik daar les over het gebruik van Google Ads, om zo onze non-profit hoger in de zoeklijsten van Google te laten stijgen. Dit zijn dingen die we op USBO niet zo snel zullen leren.
Stagelopen in het buitenland is nu al de beste keuze voor mijzelf! Ik leer hier veel op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Doordat je aan de andere kant van de wereld aan het werk bent, ben je echt op jezelf aangewezen op sommige momenten. Daarnaast leer ik hier veel mensen kennen van heel veel verschillende organisaties, wat nuttig is voor mijn eigen netwerk en dus mijn toekomst. Amerikanen hebben een andere werkethos dan Nederlanders. Zo moet je niet raar opkijken als je mailtjes ontvangt vanaf 5 uur ’s ochtends, of als er ineens iemand op je afstapt die je helemaal niet kent.
Het regelen van zo’n stage in het buitenland, daar heb ik me destijds wel een beetje op verkeken. Zo faciliteert de stagebank van USBO bijna geen stages in het buitenland, op de ambassades na, waardoor je het echt volledig zelf moet regelen en het moet hebben van je eigen netwerk. Daarnaast kunnen bepaalde visums ook problemen opleveren, en vooral heel veel geld kosten. Dit hangt af van het werk wat je gaat doen en naar welk land je gaat. Dit is een goede tip om in het oog te houden wanneer je ook graag stage wilt lopen in het buitenland. Wanneer je dit dan ook ambieert, adviseer ik je echt om er nu al mee te beginnen (ongeveer een jaar van tevoren).
Ik zou nog veel meer ervaringen en indrukken kunnen vertellen over het stage lopen in New York, maar daar is helaas geen ruimte voor! Als je meer wilt weten over mijn ervaringen en beweegredenen, mail me dan gerust via d.w.l.halma@students.uu.nl of stuur me een appje op 06-52477921; ik denk graag met je mee!
Groetjes vanuit de wereldstad New York!
Demi