Strategisch HRM

De keuze voor de master Strategisch HRM was voor mij al snel gemaakt. In de afrondende fase van mijn bachelor Personeelswetenschappen (Tilburg University) was ik op zoek naar een uitdagende master, waarin maatschappelijke thema’s centraal staan. Het enige obstakel was nog de minor volgen. Dit is een vereiste om toegelaten te worden tot de master. De minor was een waardevolle voorbereiding op de master. Hierin kwamen HRM thema’s al naar voren en leer je meer over bestuur en beleid.

Als Nederlandse student heb ik voor de Engelse track van de master Strategisch HRM gekozen. De reden was: ik wil verder kijken dan mijn neus lang is. HRM stopt niet bij de Nederlandse grens. Ik wilde graag kennis maken met de ideeën en culturen van anderen.

Nu halverwege de master ben ik flink ondergedompeld in alle aspecten van HRM. Hoe ga je met personeel om? Wat zijn de maatschappelijke thema’s die nu spelen? En hoe kan je jezelf voorbereiden op het werkveld? Deze vragen prikkelen mij in elk vak. Daarnaast hebben we wekelijkse inspirerende discussies waarin HRM thema’s vergeleken worden tussen Nederland, Italië, Aruba en Griekenland. Deze gesprekken voeren we niet alleen in het klaslokaal (of online) maar ook onder genot van een kopje koffie, een biertje of een bord huisgemaakte pasta van mijn Italiaanse studiegenoot. Ook is er aan begeleiding niks te kort in deze master. Vele docenten starten de colleges met de vragen: “hoe gaat het met jullie? Hebben jullie een leuk weekend gehad? Kan ik jullie nog ergens mee helpen?” Dit had ik nog niet eerder meegemaakt!

Door corona is de oriëntatie op de arbeidsmarkt wel lastiger geworden. Vele bedrijfsbezoeken kunnen we nu niet doen. Toch probeert de universiteit nog veel te organiseren. Zo heb ik laatst meerdere informatiesessies bijgewoond tijdens een carrière event. Ook kregen we een online presentatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en van een consultancy bedrijf. Ik ben mijzelf nog steeds flink aan het oriënteren op een baan na mijn afstuderen. Oh ja, afstuderen. Dat moet eerst. Zoals onze mastercoördinator aan het begin van het jaar zei: time flies when you’re having fun!