Sophie in Los Angeles

Ha lieve Periklessers,

Daar zit ik dan, aan de andere kant van de wereld… En wat een avonturen heb ik al meegemaakt! Ten eerste zou ik jullie op het hart willen drukken dat, waar je ook heen gaat, studeren in het buitenland het 100% waard is. Ik zou het iedereen aanraden; je leert zoveel nieuwe dingen, zowel op professioneel als op persoonlijk niveau. Ten tweede wil ik jullie een kijkje geven in mijn leven hier aan the University of California, Los Angeles.

Ik studeer dus aan “UCLA,” wat één van de negen campussen is van the University of California. De selectieprocedure voor UC is ietwat ingewikkelder dan de andere universiteiten. Er zijn namelijk twee rondes: eerst voor de UU en daarna voor UC zelf. Bij laatstgenoemde geef je een top drie van campusvoorkeuren op. Een jaar geleden had ik nooit van mezelf gedacht dat ik het welbekende Los Angeles op nummer één zou zetten (zo’n grote wereldstad is eigenlijk niks voor mij) en ik had al helemaal nooit verwacht dat ik daar ook uiteindelijk terecht zou komen. Maar het is mogelijk en het is zo ont-zet-tend gaaf!!!

UCLA is de #1 Public University van de V.S. en dat weten ze hier maar al te goed. Ik heb nog nooit zo veel studenten gezien die zó trots zijn dat ze aan hun universiteit mogen studeren. Op alles hier kan je het UCLA-logo vinden; van T-shirts met “Proud UCLA-Grandpa” en Victoria Secret BH’s tot babyrompertjes en autonummerborden. Omdat ik vier vakken in een quarter (=10 weken) moet volgen om 22,5 ECTS te halen, moet ik keihard werken in deze korte tijd. Gelukkig betekent dit dat je voor en na je quarter (en tijdens als je het goed doet) veel tijd hebt om te reizen.

Ik volg USBO gerelateerde vakken, maar wel allemaal onder verschillende majors: African American Studies: Race, Inequality and Public Policy (erg aan te raden!!! Ik ben hier de enige ‘white girl’, wat een hele bijzondere en inspirerende ervaring is), Political Science: International Relations Theory, Public Policy (Research Seminar): Growth and Sustainable Development of Cities en Sociology: Political Sociology. De classes die ik volg zijn niet per sé heel moeilijk, maar je moet vooral heel veel lezen en schrijven. De lectures en discussion sections zijn interessant en de professors zijn goed en inspirerend.

Een groot voordeel van California is: het weer! Het feit dat het hier altijd rond de 30 graden is en de zon altijd schijnt, geeft je het gevoel dat je op een lange vakantie bent. Aan de andere kant verbaas ik me erover hoe snel ik me hier thuis voelde. Ik woon in de ‘Co-op’ (Cooperative Housing, gerund door en voor studenten), met ongeveer 400 mensen van over heel de wereld. Mijn huis ligt in Westwood Area, waar ook alle fraternities en sororities zijn. Dat is echt -zoals de Amerikanen zouden zeggen- helemaal “crazy” en geeft je een heuze Amerikaanse ‘campuservaring.’ De Amerikanen zelf zijn overigens helemaal niet zo ‘erg’ als alle stereotype films e.d. doen denken. En ze houden wel van een goed feestje.

De campus is gigantisch met alles erop en eraan. Soms duik ik één van de campuszwembaden na mijn lecture of fiets/skateboard/step (lekker Amerikaans) ik naar het strand om te surfen. Ook hebben ze honderden clubs (soort van commissies); je kan het zo gek niet verzinnen of het is hier. Zelf ben ik lid geworden van UNICEF @ UCLA en BruinHope (waarmee ik een weeshuis in Mexico help).

Ik zou nog wel uren kunnen doorschrijven over mijn ervaringen en wat je hier allemaal kunt doen, maar daar zal ik jullie van weerhouden. In het kort: ik voel me elke dag heel gelukkig als ik in de zon, tussen de palmbomen, naar college loop. Ze hebben hier een echte “work hard, play hard” attitude, de omgeving is prachtig en als ik ga reizen hoef ik geloof ik nooit meer een hotel te boeken want ik ontmoet hier echt alle – maar dan ook alle – nationaliteiten. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik het hier zo naar mijn zin zou hebben en dat het allemaal zo makkelijk zou gaan.

Neem vooral contact met me op als je vragen of hulp met iets nodig hebt!! (s.a.moens@students.uu.nl)

Groetjes,

Sophie