Saskia in Bergen

Hoi Periklessers,

Ik ben nu ongeveer halverwege mijn exchange periode in Bergen en het bevalt me erg goed! Ik weet nog dat ik het vorig jaar lastig vond om de keuze te maken of ik in het buitenland wilde studeren en zo ja, waar dan? Hoe kun je een bestemming kiezen voor een half jaar als je er nog nooit geweest bent? Hoe weet je dan of het wel leuk wordt? Ik heb toen voor mezelf op een rijtje gezet wat ik uit mijn exchange periode wilde halen en zo vielen er al gauw veel bestemmingen af. Hetzelfde niveau onderwijs als op USBO, een land waar goed Engels gesproken wordt en binnen Europa blijven waren voor mij belangrijke criteria. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik voor Bergen heb gekozen, want er zijn nog veel meer voordelen! De stad is iets kleiner dan Utrecht, maar heeft ook een bruisend studentenleven en wat ik het allerleukste vind, is dat ik binnen een kwartier onderaan een berg kan staan en lekker de natuur in kan gaan.

Ik volg drie vakken aan de Social Sciences faculteit die allemaal 10 ECTS waard zijn. Deze zijn Development Economics, Labour Market Policies in Comparative Perspective en Democratic Transformations in Europe. Ik vind alle vakken interessant en met name de laatste twee passen goed bij USBO-vakken. De docenten zijn behulpzaam en staan ook open voor discussie. Daarnaast volg ik nog een Noorse taalcursus voor 7,5 ECTS. Dit vind ik een leuk vak, want Noors is geen moeilijke taal en het is fijn om je een beetje verstaanbaar te kunnen maken in het dagelijks leven. Over twee weken is dit vak al afgelopen, gevolgd door een mondeling examen.

Naast studeren doe ik gelukkig ook een heleboel leuke dingen, zoals hiken in de bergen, chillen met mijn nieuwe vrienden en uitgaan. Dat laatste is wel een duur grapje, want een biertje kost overal bijna €10. Thuis indrinken scheelt wel, een blik van een halve liter kost in de supermarkt ‘slechts’ €2,50. Verder ben ik lid geworden van een studentenorkest waar ik een geleende saxofoon bespeel. Dit vind ik een leuke manier om meer van de cultuur te leren, want op een Frans meisje na zijn er alleen maar Noren. Met mijn Oostenrijkse huisgenootje kan ik het ook goed vinden! Wij delen keuken en badkamer en hebben ieder onze eigen slaapkamer. We wonen in Fantoft, een soort IBB-complex dat een stukje buiten het centrum ligt. Gelukkig is er dag en nacht een goede verbinding naar de stad met de tram die er 18 minuten over doet.

Helaas is niet alleen de alcohol zo duur, maar echt alles kost meer dan in Nederland. Behalve taco’s, want daar zijn Noren helemaal gek op. Taco Friday is hier een bekend begrip. De hoge prijzen zijn gelukkig wel het enige nadeel dat ik kan bedenken. Al met al heb ik het hier naar mijn zin en voel ik me helemaal thuis!

Als je meer wilt weten over Bergen of studeren in het buitenland in het algemeen mag je altijd contact met mij opnemen (s.g.m.dekoeijer@students.uu.nl)!

Groetjes,

Saskia