Paul in Oklahoma

Hi there y’all,

In deze blog zal ik jullie wat vertellen over hoe het is om te studeren aan de University of Oklahoma en wat de voor- en nadelen van de bestemming zijn. Hoewel de universiteit niet één van mijn eerste drie keuzes was, ben ik alsnog blij met de bestemming die ik nu heb. Ik ben hier nu drie maanden, wat betekent dat ik op driekwart van mijn uitwisseling zit. De universiteit is in Norman, wat een stad (voelt meer als een dorp) is van ongeveer 130.000 inwoners, waarvan een groot deel student is. Op dertig minuten rijden is Oklahoma City, de grootste stad in Oklahoma en ook waar het vliegveld is. Een semester duurt hier vier maanden en je volgt vier of vijf vakken tegelijkertijd. Het semester begint in de derde week van augustus, dus je bent ruim voor Kerst klaar. Ik zou in het fall semester gaan en niet spring, omdat je anders het footballseizoen mist. Het onderwijsniveau is laag, maar omdat je veel deadlines hebt, ben je ongeveer even lang aan het studeren als in Nederland. Ik heb veel verschillende vakken gekozen, om zo te kijken of ik misschien een master wil doen in één van de vakgebieden of puur uit interesse. Ik volg bijvoorbeeld een vak over het Amerikaanse criminele rechtssysteem waar ik elk college verbaasd wordt.

Even iets in het algemeen over in Amerika studeren: het visaproces is best stressvol, maar je kan het veel minder stressvol maken als je elke stap die je in het proces moet voltooien METEEN zet. Ook moet je onthouden dat Amerika een heel erg duur land is om in te studeren. Je moet dan ook kunnen aantonen dat je 7500 dollar op je rekening hebt staan of dat je ouders garant staan. Als je wilt reizen tijdens of na je uitwisseling heb je nog meer nodig. Maar wat je ervoor terug krijgt is het dan ook ruim waard: als je hier woont dan zie je hoe alle stereotypes over Amerika waar zijn. American football is hier een eerste levensbehoefte, ook heb je natuurlijk frats, sororities en tailgating. Verder behoort Oklahoma tot het Amerikaanse zuiden, wat betekent dat mensen heel gastvrij zijn; je ervaart hier de Amerikaanse cultuur op een hele authentieke manier. Verder is Oklahoma echt ‘country’, dus zul je heel veel mensen met cowboylaarzen zien (can I get a yee haw for Jesus? -Dat zeggen ze echt in een cowboy church). Als je Amerikaanse politiek beter wilt begrijpen is dit een perfecte bestemming, want het is een mix van progressief en flink conservatief. Een meisje met wie ik een vak had schreef zich na één college meteen uit omdat de docent zei dat president Biden de verkiezingen niet had gestolen in 2020. Ook gaat de hele studentenpopulatie begin oktober naar Dallas, waar de belangrijkste footballwedstrijd van het seizoen tegen University of Texas wordt gespeeld (die verloren we 49-0, maar het was wel een hele gave ervaring) in het 15e stadion van de wereld qua grootte.

Als je dus een liefhebber bent van sport of je wilt de echte Amerikaanse cultuur ervaren moet je naar Oklahoma komen. Ook is de studentenhuisvesting (Traditions) heel goed en zijn er veel internationals en feestjes. Ook is Oklahoma een prima uitvalbasis om te reizen: ik ben al naar New Mexico (roadtrip) en Dallas (roadtrip) geweest en ga nog naar San Francisco, St. Louis en Chicago (roadtrip), en New York City. De begeleiding vanuit de universiteit is heel goed en alles is goed geregeld. Er zijn ook nadelen aan Oklahoma: in Oklahoma zelf is niet heel veel te doen, dus na een paar weken heb je het wel gezien. Wat ook erg hinderlijk is, is dat je om ergens te komen -op de campus na- vrijwel altijd een auto nodig hebt. Ik had gelukkig een Amerikaanse huisgenoot met een auto, maar ik ben de uitzondering. Ook is Oklahoma een goedkope plek voor Amerikaanse begrippen, maar zijn bijvoorbeeld de boodschappen nog steeds erg duur en ook veel lagere kwaliteit dan in Nederland. Ondanks dit denk ik dat de University of Oklahoma een hele gave plek is om te studeren.

Ik hoop dat ik jullie zo genoeg informatie heb gegeven. Als je meer wilt weten of nog vragen hebt kan je contact opnemen via de Coördinator Onderwijs. Ik hoor het graag!

Boomer Sooner!

Paul van Beuzekom