Michael in Bordeaux

Op naar het buitenland! Daar had ik al tijden zin in en ik was me dan ook al in het eerste jaar aan het oriënteren op wat er allemaal kon. Mijn doel was om colleges te volgen in een andere taal, dat werd al snel Frans. Officieel moet je een B1 niveau hebben en dat kost je een universitaire cursus na een middelbare school diploma. Nu zit ik dan (net als Eke) in Bordeaux, met naast mijn vakken nog mijn scriptie. Lees ook vooral haar stuk als je wat andere informatie wil hebben.

De standaardreactie op Bordeaux is een verwijzing naar de wijn hier en ik moet zeggen dat men gelijk heeft. Daarnaast de vraag: waarom niet Parijs? Ten eerste het feit dat Bordeaux wél in het lijstje staat van de USBO en Parijs niet. Ten tweede vond ik het wel een rustig idee om niet naar een gigantische stad te gaan. Bordeaux blijkt een prachtige stad, met een UNESCO world heritage centrum, een nachtbus naar de campus (kom maar op met die wijn!) en de mogelijkheid om te fietsen. Dankzij de Asso’s (studentenverenigingen) is het hier prima toeven. Van wijn tot taekwando of Latijns-Amerikaanse cultuur, er is een vereniging voor alles. Het resultaat is dat je naast de Erasmusgroep ook Franse studenten leert kennen.

Nog voor ik vertrok leerde ik kennis maken met het Franse bureaucratisme. Begin september kreeg ik een mail die me een halve hartaanval bezorgde: of ik volgende week bij de intro zou zijn en s.v.p. per direct de online documenten wilde inleveren. Het bleek dat men aannam dat ik in September kwam omdat ik nog niet online had aangegeven in Januari te komen. Dit leerde me twee dingen: 1. Fransen houden van documenten en 2. Als het er op aankomt is het vaak wel oké. Wees bereid je hele leven in documenten te geven en vraag je geboortecertificaat vast aan! Ja, serieus, dat ga je nodig hebben, officiëel vertaald.

Frankrijk is gelukkig veel meer dan alleen bureaucratie. Voor mij zit er een professor die iedere keer weer een andere kleurige sjaal om heeft. Net als bij de USBO maakt hij zo af en toe een snijdende grap over politici. Hij legt uit dat het college iets later is begonnen wegens een presentatie, maar niet kan uitlopen omdat er een wijnproeverij is. Dat hoor je goed, er wordt gedronken in de collegezaal. De wijnproeverij blijkt dit keer helaas uit zoete witte wijn te bestaan, maar gelukkig is er goed gezelschap.

De setup van de vakken is wel even wennen. Er zijn ongeveer 10 vakken in het Engels om uit te kiezen, maar ter compensatie mag je in het Frans uit alle “cours magistraux” kiezen. Een “cours magistral” is een hoorcollege, voor anderhalf uur per week krijg je 4 studiepunten. Alle vakken betekent ook de mastervakken, al moet je voor de vijfdejaarsvakken even toestemming vragen. De vakken zelf kunnen van alles zijn, van ontwikkelingseconomie tot sociale geografie. Ik kan iedereen aanraden Franse vakken te volgen, door de manier van lesgeven kun je het redelijk volgen.
Sciences Po Bordeaux is erg gesteld op haar Erasmusstudenten en komt ze graag tegemoet. Je kunt Engelse en Franse vakken mixen en matchen en je hebt 3 weken om te kiezen. Voor Erasmusstudenten zijn er andere examens en de student van de lokale Erasmixvereniging vertelt ons dat je praktisch gegarandeerd bent van een voldoende. Het semestersysteem zorgt er voor dat je vakken 4 maanden duren, je bent dan ook al in Mei klaar.

Wat betreft de combinatie scriptie en buitenland kan ik het volgende zeggen: het is niet echt makkelijk. Toen ik vroeg of het kon kreeg ik te horen dat het kon, maar dat het meestal of erg goed, of erg slecht gaat. Houdt er rekening mee dat je een flinke dosis discipline nodig hebt en dat jouw Erasmuservaring iets minder feesten en iets meer werken is.

Dit stukje is maar een pagina om een heleboel info te beschrijven en ik kan natuurlijk niet alles zeggen. Gelukkig ben ik altijd bereikbaar voor vragen via Facebook, dus stuur gerust een berichtje.

Groetjes, Michael