Max in Sydney

Zo. Daar aan de andere kant van de wereld. Daar les hebben, daar sporten, daar koken, daar boodschappen doen, daar uitgaan, daar vrienden maken, daar op reis gaan, ofwel: daar je leven leiden. Een onvergetelijke ervaring. Eentje waar mijn voorganger Bram van Ommen terecht op wees dat die niet door woorden uitgelegd kan worden. Toch zal ik dat proberen te doen, tegen beter weten in.

Wat een land is dit zeg. Vanaf het eerste moment dat je hier aankomt, is er gewoon altijd wat te doen. Stil zitten zit er haast niet bij (behalve als je verwikkelt zit in deadlinestress natuurlijk). De natuur die hier te verkennen is door hikes, treinritten, ferry’s, roadtrips met de auto of met de campervan, is ongekend. Er zijn zoveel gevarieerde landschappen en zoveel is anders dan wat ik gewend was van Europa. Zo heb je hier bijvoorbeeld de magpie, een Australische ekster die geen genade kent. Ik ben dan ook meermaals in gevecht gewikkeld met zo’n duivelsbeest omdat ik gewoon even buiten zat. Je hebt zoveel natuurparken in de omgeving van Sydney, aan flora en fauna geen gebrek. Het hart van de avonturier zou zich hier aardig thuis kunnen voelen. Ook aan stranden en de surfcultuur is er geen gebrek hier. Dit was voor mij een van de voornaamste redenen om naar Australië te komen. Koop op het begin van het semester op Gumtree (Australische variant van marktplaats) een 2dehands surfboard en een wetsuit, and away you go. Iedere week kan je dan wel een dagje pakken om te gaan surfen op een overvloed aan stranden. Je vakanties en/of lange weekenden kun je gebruiken om te reizen en te roadtrippen naar steden als Melbourne, Adelaide, Brisbane en vele andere bestemmingen. Iets wat ik dan ook gedaan heb en wat tot geweldige herinneringen leidde, zoals overnachten in de wilde natuur onder de Melkweg terwijl je omsingeld bent door kangoeroes en andere wilde beesten. Om Sydney zelf natuurlijk niet te vergeten. Het is een van de meest fantastische steden ter wereld. Punt. Cultureel divers is een understatement, met als gevolg dat je geweldig eten over de hele wereld kan proberen. Zo is mijn liefde voor de Thaise keuken enorm gegroeid hier. De stad heeft veel historische bezienswaardigheden, mooie (boeren)markten, een uitgebreide nightlife, groene stadsparken en een prachthaven. Alles is ontzettend bereikbaar met behoorlijk goedkoop openbaar vervoer.

The University of Sydney is van behoorlijk goed niveau en de vakken moet je niet onderschatten. Echter zijn ze behoorlijk goed te doen als je enigszins moeite erin stopt. Er is een uitgebreid aanbod aan vakken, met behoorlijk leuke onderwerpen. Zo kan je met een vak dat slechts 8 weken duurt de lokale natuur leren te begrijpen door op een weekendtrip te gaan naar de Blue Mountains. Campusleven is prima gezien het dichtbij de stad zit, fantastische faciliteiten heeft en er vaak gratis dingen of eten wordt weggegeven (alhoewel vaak verbonden met een bepaalde politieke boodschap). Soms zijn er op campus ook allerlei kraampjes te vinden met kleding, eten en sierraden, waardoor het aanvoelt of je opeens op de markt loopt in plaats van dat je op weg bent naar je lecture.

Zelf woon ik in een universiteitsaccommodatie waar ongeveer 800 studenten met mij wonen. Zo leer je snel nieuwe mensen kennen van over de hele wereld en is er aan gezelligheid geen gebrek. Echter zijn er genoeg andere leuke accommodaties te vinden in Sydney waar je het internationale leven kunt proeven. Echter ben je over het algemeen behoorlijk wat kwijt aan de huur (namelijk rond de 900 euro de maand). Financieel is het dus wel wat meer veeleisend dan opties dichterbij huis. Maar gezien de wereldstad die Sydney is en wat hier allemaal te doen is, zou ik 100% zeggen dat het de moeite en het geld waard is.

Naast al mijn mooie ervaringen heb ik ook tips die ik graag met jullie wil delen. Nou ja tips, eerder advies dat ik aan mijn vroegere zelf zou geven voordat ik met twee gestrekte benen dit halve jaar in zou springen. Eigenlijk komt het neer op dat voorbereiding en planning essentieel. Heb voor jezelf duidelijk welke vakken je gaat volgen en hoe de planning of structuur van die vakken gedurende het semester verloopt. Op die manier kan je vakken kiezen die elkaar goed afwisselen in deadlines en kan je misschien vroegtijdig met al je vakken klaar zijn zodat je al eerder op reis kan om de veelzijdigheid van dit pracht land te verkennen. Maar ook naast universitair gerelateerd werk is planning en voorbereiding o zo goed. Creëer namelijk voor jezelf enigszins een beeld van dingen die je wilt zien, activiteiten die je wilt doen en reisjes die je wilt ondernemen tijdens je verblijf in het buitenland. Op die manier kan je zo efficiënt mogelijk met je tijd omgaan en kan je zoveel mogelijk doen. Een halfjaar lijkt op het eerste gezicht een lange tijd, maar ik kan je vertellen dat het vrij vlot voorbij gaat. Natuurlijk moet je jezelf niet verplichten om altijd wat te moeten doen en jezelf zo onder druk te zetten, maar neem alle kansen die je krijgt om iets moois te doen in je halfjaar buitenland studeren met beide handen aan. Echter het belangrijkste advies is toch echt: geniet van ieder moment en weet dat het je gegund is.

Als je na mijn kleine blog nog veel vragen hebt, over van alles en nog wat, aarzel dan niet om contact met me op te nemen via Parmis. Heel veel succes met het maken van deze keuze!

– Max