Marlou in Dublin

Hi Periklessers!

Ik zit op ongeveer één derde van exchange periode in Dublin en dat terwijl ik hier pas 6 weken geleden ben aangekomen! In die korte tijd heb ik mijn plekje hier wel gevonden. Overigens is dat in Ierland niet zo moeilijk: alles lijkt best wel op Nederland. Allereerst het weertje, de zon schijnt weleens en het regent hier (net zoals in Nederland) regelmatig. Het verschil is dat Nederlanders enorm kunnen klagen over het takkeweer terwijl ik daar in Dublin niemand over hoor! Daarnaast beweeg ik me hier hetzelfde voort als in Utrecht, want ik kan zowel met de fiets als met de bus (plus studenten-ov-kaart) naar de campus. Ook het eten, de winkels en dergelijken zijn niet wezenlijk verschillend. Integreren tussen de (mede)gingers was dus niet zo’n probleem.

Ik kreeg echter een cultuurshock van het uitgaansleven. Het begint bij een pint in één van de vele pubs… Vervolgens ben ik keer op keer verbaasd over de outfits van de Ierse meisjes bij het uitgaan. Hoge hakken, gewaagd  jurkje en een dikke laag make-up. Aan de andere kant snapt mijn Ierse huisgenote er niks van dat ik met een spijkerbroek uitga.

De eerste week op University College Dublin (UCD) heb je nog geen colleges maar de Orientation Week. In deze week worden er vanuit UCD activiteiten georganiseerd om nieuwe mensen en Dublin te leren kennen. Zo kreeg ik een rondleiding over de enorme campus en dat is geen overbodige luxe! Alles is op de campus aanwezig, naast de vele studiegebouwen, restaurants en bibliotheken is er een bioscoop, bar, gratis fitness, zwembad, honderden sportclubs, societies en nog veel meer. Het doet mij denken aan een campus die je in Amerikaanse films/series ziet. Ik was vooral enorm verbaasd over het enorme aanbod aan sportclubs en societies, want voor iedere sport, (gekke) hobby of studie is er een society. Denk aan de food-society, de Harry Potter-society, de International Student Society, Hurlingclub (een zeer populaire Ierse sport) of surfclub.

Er moet ook nog gestudeerd worden… Als je de eerste paar zinnen van deze blog goed hebt gelezen, dan weet je dat een semester aan de University College Dublin vier maanden duurt. Ik vertel jullie graag meer over de verschillen en overeenkomsten in het onderwijssysteem. UCD is een partner van USBO, de vakken sluiten dus goed op USBO aan. De meeste vakken zijn 5 ECTS en je mag maximaal 6 vakken (in totaal 30 ETCS) tegelijk volgen. Ik volg in totaal vijf vakken waarvan vier aan de studie Politics & International Relations en één vak speciaal voor internationals waarin ik alles leer over Ierland. Al mijn vakken zijn erg interessant en goed te volgen. De meeste vakken hebben alleen hoorcolleges (2 keer per week 1 uur) en geen werkgroepen. Het komt dus aan op veel lezen en zelfstudie. Bij deze hoorcolleges geldt wel een aanwezigheidsplicht; ik moet me altijd intekenen en meestal telt deze aanwezigheid voor 10% van je cijfer mee. Ik heb tot december colleges en vanaf 1 t/m 10 december ben ik vrij om mijn tentamens voor te bereiden. Voorbereiding is ook wel nodig, want er is geen herkansingsmogelijkheid. Vervolgens zijn de tentamens van 11 t/m 22 december. Met de kerst ben ik dus klaar en weer teruggekeerd naar Nederland.

Het leuke aan studeren op UCD is dat je als international gewoon alle colleges met de Ieren volgt, wat een leuke mix en interactie geeft. Daarnaast is de communicatie vanuit UCD altijd erg prettig en duidelijk, zowel vooraf als tijdens de exchange. Bovendien is een semester hier vrij kort, ik vond dat vooraf een prettig idee omdat ik het heel spannend vond om naar het buitenland te gaan.

Ik kan wel concluderen dat alle vooroordelen over Ierland en Dublin waar zijn, de natuur is prachtig (en heel groen), de pubs (incl. liveband) zijn mega gezellig en de Ieren zijn ontzettend aardig. In de weekenden geniet ik dus volop van de natuur én de pubs! Bovendien is het echt handig dat alle mensen, informatieborden en websites Engelstalig zijn. Daarnaast is een retourtje Dublin nog geen €50, wat betekent dat vrienden makkelijk kunnen langskomen of dat je even een weekendje naar huis kan. Het grote nadeel aan Dublin is dat het behoorlijk duur is: voor een pint betaal je al gauw €6. Daarnaast zijn kamers hier erg lastig te vinden (en gemiddelde huurprijs ligt rond de €600-700). De meeste studenten wonen, net als ikzelf, bij een familie of huiseigenaar in. Ik woon samen met twee anderen studenten bij een oudere vrouw in huis, waarbij ik een badkamer en woonkamer met alleen de studenten deel. Daarnaast kun je op de campus wonen, maar hiervoor moet je worden ingeloot en ligt de huurprijs rond de €4000 per semester. Het scheelt wel dat je een vrij hoge Erasmusbeurs krijgt gedurende de hele exchange periode (een Erasmusbeurs krijg je maximaal 4 maanden).

Met andere woorden, het is het hier echt ‘grand’. Dit is een heel raar woord dat alleen in het Iers-Engels bestaat en een Ier na ongeveer elke zin gebruikt… Het betekent een soort ‘top’ en kan in verschillende contexten worden gebruikt. Ik hoop dat dit kijkje in mijn ‘Ierse studentenleven’ je heeft geholpen bij het maken van een buitenland keuze. Als je vragen hebt hoor ik het graag!

Liefs,

Marlou Boers