Marieke in Krakau

Dzień dobry Periklessers,

Inmiddels woon ik vijf weken in het sfeervolle Krakow en wordt het dus tijd om jullie op de hoogte te brengen! Het collegejaar begon hier pas op 1 oktober, wat voor mij erg handig was in verband met het afsluiten van mijn bestuursjaar. Ik had de inschatting gemaakt dat het inmiddels al best wel koud zou zijn hier, maar dat viel gelukkig heel erg mee! De afgelopen weken scheen de zon veel en was het ongeveer 18-24 graden, heerlijk dus!

In het vliegtuig werd me al meteen duidelijk hoe warm en verwelkomend de Poolse mensen zijn. Ik raakte in gesprek met de vrouw die naast me zat en zij bood aan om me, eenmaal aangekomen in Krakow, af te zetten bij mijn studentenhuis. Onderweg werd ik volgestopt met versgebakken broodjes, snoepjes en koekjes. Een goede eerste indruk dus!

Een kamer vinden ging erg gemakkelijk hier. Ik ben ingeloot voor een van de dorms van de universiteit. Deze kamers kosten maar 90 euro per maand, maar ze zijn erg ‘basic’ en je hebt een kamergenoot. Gelukkig kan ik het goed vinden met mijn kamergenoot en ben ik er al helemaal aan gewend om een kamer te delen. Er is een keuken, maar er zijn geen keukenspullen en geen koelkast. Dit maakt het lastig om zelf te koken. Gelukkig werkt ook dat een beetje anders hier. Het is onder studenten gebruikelijk om als lunch een warme maaltijd te eten in een ‘studentenbar’. Er zijn een aantal van dit soort bars in de stad en in de dorms. Je krijgt er soep en een maaltijd voor omgerekend ongeveer €3,-. Maar als ik de bieten, aardappelpuree en kool even zat ben, zijn er gelukkig ook genoeg andere leuke plekken om te eten.

Het studeren kost niet veel tijd, waardoor ik elk weekend reisjes kan maken naar bijvoorbeeld Praag of Warsaw of kan gaan hiken in de bergen. Doordeweeks zijn er feestjes van ESN waar je andere Eramusstudenten kunt ontmoeten en gaan we vaak naar de bioscoop (dat kost maar €3,70) of naar (gratis) klassieke concerten in prachtige kerken. De prijs van het bier (het kleinste biertje is een halve liter en kost omgerekend €1,40) zorgt ervoor dat ik ook regelmatig in een van de sfeervolle barretjes in de Joodse wijk te vinden ben.

Al met al heeft Krakow dus gezelligheid, feestjes, maar ook een rijke geschiedenis en cultuur. Voor mij de ideale combinatie voor een semester in het buitenland! Benader me vooral als je meer wil horen over mijn ervaringen hier in Krakow!

 

 

Veel liefs vanuit Polen,

 

Marieke