Mariam in Hong Kong

Daar stond ik dan, dit was het; Hong Kong! Ik kon me op dat moment nauwelijks voorstellen dat dit de stad was waar ik de komende 5 maanden ging wonen. De immense gebouwen, de drukke straten en de restaurantjes die in elke straat te vinden zijn, zijn typerend voor deze mega stad.

Het eerste wat je doet wanneer je aankomt in een nieuwe stad is natuurlijk op zoek gaan naar eten, we liepen van restaurant naar restaurant die afbeeldingen hadden hangen van eten met daarop grote Chinese tekens. We werden er niet veel wijzer van, dus we gingen maar ergens zitten en bestelden iets van de kaart. Toen was het moment daar, mijn shock moment, omdat je niet weet wat je van de kaart bestelt wijs je maar wat aan met je vinger in de hoop dat het wel goed is. Het zag er raar uit en het rook vreemd, maar ik besloot om het toch maar te proeven. Het gerecht was taai, pittig en ik weet ook echt niet te benoemen wat er nog meer in zat. Ik heb het helaas niet opgegeten, ik heb me later laten vertellen dat ik koeien ingewanden had gegeten..jammer dit. Dat was echter niet het ergste, mijn vriend had  gefrituurde kippen poten besteld, en nee ik bedoel nu niet drumsticks, maar letterlijk de poten..bah. Daar zat ik dan de eerste 4 dagen in de Mac Donalds, geloof me maar ik heb het echt geprobeerd, maar het was me echt even te veel geworden.

Goed, ik stel me een beetje aan, dit was natuurlijk mijn eerste indruk en alles was ook echt overweldigend. Zodra je weet waar je moet kijken en wat de gerechten inhouden, kan je heerlijk eten in Hong Kong. Fun fact: het goedkoopste Michelin ster restaurant ter wereld is gevestigd in Hong Kong en het is echt fantastisch. Zo lang je maar onthoud dat je echt niet je eetstokjes rechtop in de rijst moet zetten komt alles goed. Het rechtop zetten van je eetstokjes in de rijst wordt namelijk geassocieerd met de dood en het brengt op die manier ongeluk met zich mee. De serveerster zal zich dan ook niet schuwen om de eetstokjes uit de rijst te halen voor je.

 

Alles in Hong Kong is hoog met zo veel verdiepingen, je kunt bijvoorbeeld in hetzelfde gebouw van de ene verdieping naar de kapper, naar de andere verdieping om te zwemmen of om te winkelen. Ook de studentencomplexen zijn grote, hoge gebouwen. Je kunt een kamer krijgen off campus of on campus, die van mij is off campus. Ik heb een appartement dat ik deel met 5 andere meisjes (2 Koreanen, 2 Chinezen en 1 Poolse), er zijn drie kamers, dus je zit met 2 personen op een kamer. De kamer zelf is 15m2 en er staan stapelbedden in. In het begin dacht ik dat ik gek zou worden van het feit dat ik constant iemand om me heen zou hebben, maar het is altijd fijn om bij mijn huisgenootjes thuis te komen. Zo kun je ’s avonds samen uit eten gaan, want koken gaat niet echt, een filmpje kijken of op pad gaan. Samen met mijn Poolse huisgenootje heb ik de toeristische attracties hier in Hong Kong bezocht, alles is heel makkelijk te bereiken via de metro.

 

Wanneer je de drukte en de hoge gebouwen van Hong Kong een beetje zat bent, kun je je terug trekken op de universiteit. De universiteit vind ik toch wel het mooiste gedeelte van Hong Kong, de universiteit is gesitueerd op een berg waarbij de campus op dezelfde hoogte is als de daken van de flatgebouwen. Vanaf HKU heb je een geweldig uitzicht over een gedeelte van de stad en daarbij de zee. De campus is enorm en ik moet zeggen dat ik er in het begin best vaak verdwaald ben, dit leidde zo nu en dan tot de nodige frustratie, maar geloof me er zit een systeem achter! Ik moet zeggen dat de indeling van sommige vakken me toch een beetje aan de USBO doet denken; je hebt hoorcolleges en werkgroepen waarbij je tentamens en papers moet maken. Het ligt er natuurlijk aan wat voor vakken je kiest, maar de werkdruk is hier (voor 5 vakken) toch iets hoger dan op de USBO, maar ik kan het allemaal prima combineren met andere activiteiten. Het is heel interessant om te horen hoe studenten en docenten in Hong Kong over bepaalde onderwerpen in de wereld denken. Bij het vak International Relations of East Asia hebben we onderwerpen behandeld waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.  Misschien handig om te weten: De VS doet het hier altijd verkeerd, niemand mag Japan en eigenlijk zijn ze hier ook niet zo dol op China. Dit is uiteraard heel plat gezegd, maar je snapt het punt. Ik vind het onderwijs hier super, de docenten spreken goed Engels, de lessen zijn zorgvuldig voorbereid waarbij eigen inbreng van de student zeer gestimuleerd wordt, soms zelfs verplicht is, zoals ik al zei USBO-look-a-like. Wanneer je dan aan het einde van de dag klaar bent met het volgen van je lessen, kun je kiezen tussen de vele, goedkope, restaurantjes op de campus om te eten.

 

Laat je vooral niet afschrikken door mijn omschrijving van het aantal vakken en de werkdruk, ik heb meer dan zat tijd om me hier te vermaken. Ik zal een voorbeeld geven van hoe een week er bij mij uitziet: op maandag ga ik meestal uiteten met mijn huisgenootjes, op dinsdag probeer ik altijd wel huiswerk te maken, op woensdag ben ik vaak te vinden bij ‘the Happy Valley Racecourse’, hier worden de paardenraces van Hong Kong gehouden. Het is meestal wel een ‘big happening’ en om echt de cultuur mee te krijgen is het uiteraard geoorloofd om zelf ook mee te wedden op de paarden. Voor het geval dat je het je afvroeg, nee ik heb (nog) niks gewonnen. Om het verlies te verwerken gaan de meeste studenten vanaf the racecourses dan nog borrelen in het daarbij gelegen uitgaansgedeelte. Op donderdag studeer ik meestal tot in de avond en ga ik ’s avonds uit, want het is dan ‘ladies night’ in het uitgaansgedeelte, dus tot 1 uur zijn alle drankjes gratis! Op vrijdag lig ik meestal in mijn bed. In het weekend probeer ik, als ik geen deadlines heb, een leuk uitje te plannen of een poging te wagen om een van de vele hikes in Hong Kong te doen. Ik heb een paar hikes gedaan die door schitterende natuur gebieden gaan en waarbij je urenlang geen mensen tegen hoeft te komen.

Naast weekendjes weg is het natuurlijk ook mogelijk om wat verdere tripjes te maken. Hong Kong ligt zo centraal dat je vanaf hier makkelijk andere landen in Oost-Azie kunt bezoeken. Tot nu toe heb ik Myanmar gezien, aankomende week ga ik naar China, ze maken onderscheidt tussen Hong Kong en China, om een mooie stad te bezoeken. De week daarop ga ik naar Taiwan en ik sluit in december af met een tripje naar Korea.

 

Hong Kong is totaal niet de hypermoderne stad die ik had verwacht aan te treffen, het is een fabeltje dat de mensen altijd op tijd zijn, ze zijn juist altijd te laat. Ja je zult waarschijnlijk een ‘waar ben ik nu weer beland’ moment krijgen, maar zodra je even je tijd neemt en went aan de drukte, het eten en de mensen, zul je zien hoe fantastisch deze stad is en hoeveel er te doen is in deze stad. Je treft altijd wel iemand aan op welk tijdstip dan ook. Er zijn altijd supermarkten of restaurantjes open, waarbij 3’o clock dim sum het meestal wel goed doet na het uitgaan. Er is hier oneindig veel te doen, ik heb nog steeds het gevoel dat ik nog lang niet alles heb gezien.

 

Mocht je na dit gelezen te hebben nog vragen hebben dan mag je me altijd een berichtje sturen!

Facebook: Mariam Saqaf

E-mail: m.h.j.al-saqaff@students.uu.nl