Lucca in Kuala Lumpur

Hey beste lezer!

Op het moment dat ik dit schrijf (eind oktober) heb ik mijn semester in Kuala Lumpur alweer afgerond, na drie maanden een enorm goede tijd daar gehad te hebben. Maleisië is een prachtig land, in hartje Zuid-Oost Azië, met ontzettend lieve mensen, heerlijk (en goedkoop) eten, diverse culturen die samenkomen, gave steden en mooie natuur. Alhoewel Maleisië niet mijn eerste keuze was voor de exchange, ben ik achteraf gezien toch heel erg blij dat ik hier ben geplaatst, en had ik geen betere uitwisseling durven wensen.

Ik begon mijn semester al halverwege juli (dus je levert wel het grootste deel van je zomervakantie in), waar we door Monash werden ontvangen met een orientation week, waar ik alle andere exchange studenten ook heb ontmoet. Monash is echt een bruisende campus, en de meeste exchange studenten wonen bij Waterfront, wat direct naast de uni ligt, heel chill! De kamers daar zijn vrij basic, wel gemeubileerd, en ik betaalde dan ook maar 250 euro per maand. De campus ligt iets buiten de grote stad, maar met de goedkope Grabs (een soort Uber) ben je er zo!

Bij Monash volg je typisch vier vakken tegelijk en dan een semester lang (ik deed er slechts drie omdat ik niet alle punten nodig had). De lessen voor je vakken kun je zelf een beetje inroosteren om je week efficiënt in te plannen. Zo had ik bijvoorbeeld alleen les op maandag en dinsdag, zodat ik de rest van de week bijvoorbeeld een reisje kon maken. Daar is dan ook veel ruimte voor, en zo heb ik tijdens het semester heel Maleisië (en Singapore) kunnen ontdekken. Ook heb je tussendoor nog een Mid-Semester Break, die ik gebruikte om naar Nepal te gaan. Maleisië is echt een fascinerend land, dus het was leuk zo veel ervan te kunnen ontdekken tijdens mijn tijd daar. De vakken die ik volgde vielen onder Global- en Gender Studies, en waren meer een verbreding op B&O dan het verdiepend was. Hoewel het onderwijsniveau en de studielast een stuk lager lag dan ik in Nederland gewend was, vond ik het nog steeds wel erg interessant en leerzaam! Overigens wordt Engels hier goed en door iedereen gesproken, aangezien al het onderwijs in het Engels wordt gegeven.

Omdat ik geen tentamens had (enkel deadlines) sloot ik mijn semester halverwege oktober al af, dus in feite heb ik er iets meer dan drie maanden gezeten. Nu ben ik aan het reizen om de rest van Zuid-Oost Azië verder te ontdekken, en ga in ook nog naar Nieuw-Zeeland. Daar is nu alle tijd voor tot februari. Dus ondanks dat je je zomervakantie inlevert, kun je dat dubbel dik inhalen 😉 Het voelt zo uiteindelijk bijna meer als een tussenjaar, met KL als thuisbasis waar je je studiepuntjes binnenhaalt en waar ik vrienden voor het leven heb gemaakt. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Mocht je geïnteresseerd zijn en mij wat willen vragen, neem dan contact op met de coördinator onderwijs, dan leg ik je graag meer uit!

Groetjes,
Lucca de Jong