Jana in Vilnius

Sveiki Periklessers,

Na bijna 3 maanden wonen in het prachtige Vilnius begin ik eindelijk de basics van het onwijs ingewikkelde Litouws te beheersen. De stad zit boordevol met kleine straatjes, mooie kerken en fascinerende verhalen waarvan ik iedere dag weer geniet.

Hoewel ik dit semester in Litouwen studeer, schrijf ik deze blog vanaf de ferry die me van Helsinki naar Tallinn brengt. Veel van mijn weekenden breng ik namelijk op andere plekken in Oost-Europa door. Hoewel Vilnius een fantastische stad is waar ik nog steeds niet alles ontdekt heb, is het ook de perfecte uitvalsbasis voor goedkope tripjes. Zo sta je binnen 2,5 uur in Minsk en binnen 4 uur in Riga. Er zijn iedere dag veel bussen die vanaf Vilnius naar andere landen vertrekken. Deze zijn net zoals bijna alles hier, erg goedkoop. In Litouwen zelf zijn er ook erg veel interessante en mooie plekken: het land heeft meerdere nationale parken en ontelbare meren. Tijdens de bezetting door de USSR stonden overal standbeelden van Lenin, Stalin en andere communisten. Veel van deze standbeelden zijn verzameld in één park, waar je kan dwalen tussen de belangrijkste communistische figuren. Het land heeft veel van deze fascinerende plekken waarvan ze alleen hier kunnen bestaan.

Mijn leven hier bestaat uit slechts 9 uur college per week, verspreid over drie dagen wat betekent dat ik per week vier dagen vrij heb! Er blijft dus genoeg tijd over voor het relaxte Litouwse leven, dat ik vooral in een van de vele koffietentjes beleef. Doordat het land op de meeste vlakken een stuk goedkoper is, hoef ik me niet schuldig te voelen over de eindeloze koppen thee. Dat Litouwen pas sinds 1990 onafhankelijk is van de voormalige Sovjet Unie is nog goed zichtbaar: bijna iedereen spreekt naast Litouws ook Russisch, de mensen onder de 40 gelukkig ook Engels. Wat een positief overblijfsel aan die periode is dat alles dus nog relatief goedkoop is. Zo is op maandagavond bij de meest populaire studentenbar een halve liter bier slechts 1 euro! Het leven hier went ontzettend snel, al kan het voelen alsof je 20 jaar terug in de tijd bent gegaan. Het is zeker niet het meest moderne land van Europa maar gelukkig hebben ze die ambitie ook niet. Het gaat hier vooral om genieten van de relatief nieuwe vrijheid, waarbij de omstandigheden niet veel uitmaken. Deze manier van leven past goed bij mij, maar mocht je het belangrijk vinden om in een stad vol met skyscrapers, metro’s en waar de meeste mensen in pak rondlopen dan is dit waarschijnlijk niet voor jou.

Hoewel de cultuur in Litouwen verschilt van die in Nederland, vind ik het onderwijs hier erg lijken op wat ik gewend ben. Ik studeer aan de faculteit van Political Science and International Relations (TSPMI) en volg vakken over allerlei onderwerpen; van Nationalisme tot Latijns Amerika tot Politieke en Radicale Islam. Het onderwijs lijkt hier erg op het onderwijs van USBO: kleine werkgroepen van rond de 20 studenten, waarbij veel waarde wordt gehecht aan participatie. Het niveau van de vakken heeft me positief verrast, het is best vergelijkbaar met dat in Nederland. Dit ligt wel erg aan de faculteit waar je studeert, TSPMI is hier vrij fanatiek. Bij andere faculteiten ligt het niveau vaak wat lager.

Het leven hier gun ik iedereen, het helpt de eisen die we aan onszelf en onze omgeving stellen ontzettend relativeren. Wil je meer weten over het mooie leven hier? Stuur me dan gerust een mailtje!

Viso!

Jana (j.derooij3@students.uu.nl)