Inge in Bordeaux

Hoi! Mijn ik ben Inge, derdejaars USBO student en afgelopen half jaar heb ik gestudeerd in Bordeaux, Frankrijk.

Ik ben in de afgelopen paar maanden steeds meer gehecht geraakt aan Bordeaux. Bordeaux is de stad van grote open pleinen, uitgestrekte boulevards en wijdse achttiende eeuwse gebouwen. Al die ruimte hier lijkt de inwoners uit te dagen om er massaal op uit te gaan. Zeker op zonnige dagen vult de boulevard zich met hardlopers, slenteraars, skaters en een enkele Segway. En laat Bordeaux nou net een van de zonnigste steden van Frankrijk zijn. Het resultaat is niet alleen een altijd genietende, maar ook hele sportieve stad.

Als Erasmus student ben ik zelf helaas vaker te vinden in een van de barretjes of cafés. Ook daarin heeft Bordeaux veel te bieden, er wordt wel gezegd dat Bordeaux de hoogste concentratie cafés heeft van heel Frankrijk. Om de Erasmus kilo’s nog een beetje te beperken probeer ik toch af en toe wat te sporten. Genoeg keuze, dat is duidelijk. Bordeaux ligt ongeveer een uurtje van de zee af en die invloed is duidelijk te zien en te merken in de stad. Zo gaan alle hippe kinderen vanaf een jaar of 4 op skateles, dat leek mij en mijn zus ook wel het proberen waard. Als dat nog niet genoeg op surfen lijkt kun je lessen nemen op een indoor namaak golf of in het weekend gewoon de bus pakken natuurlijk.

Genoeg toffe plekken om voorbij geskate te worden door 5 jarigen dus, maar op de boulevard kun je ook altijd terecht voor een potje beachvolleybal, squash of basketbal. De wijken erom heen zijn enorm divers dus voor je het weet sta je in een team met iemand uit Algerije, Parijs en Italië.

Op de universiteit heb ik me aangesloten bij de wijnassociatie. Na de colleges in enorme collegezalen wijn proeven onder de LED verlichting dus. Ik kan me sfeervollere plekken bedenken om na de les een drankje te doen. Maar het gaat hier dan ook niet zomaar om een studentenborrel. Geklets tussendoor wordt niet gewaardeerd, je moet tenslotte ieder woord van de wijnboer kunnen verstaan; het wordt hier echt meer als college gezien. Als Erasmus studenten hebben we de reputatie om het altijd iets te gezellig te maken. We worden inmiddels naar de voorste rijen gedirigeerd met de instructie om vooral de hele proeverij ons mond te houden.

Dit is wel een beetje een verkooppraatje geworden voor Bordeaux, maar ik waarschuwde in het begin al dat ik verliefd ben geworden op deze stad. Mocht je mij er niet op vertrouwen, in oktober werd Bordeaux door Lonely Planet uitgeroepen tot de beste stad van de wereld! Er zijn slechtere plekken om te studeren…