Frank in Rome

Ciao ragazzi!

Over een paar dagen heb ik er mijn eerste twee maanden als exchange-student in Rome op zitten. Zoals velen ben ik voor deze uitwisseling al eens in Rome geweest op vakantie, twee keer in totaal zelfs. Ook na deze twee vakanties was ik nog lang niet uitgekeken op de mooie gebouwen, het eten, de cultuur, het weer en alle andere dingen die Rome Rome maken. Misschien juist daarom was ik erg benieuwd hoe het zou zijn om in deze stad en in dit land te wonen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik kan het iedereen aanraden om op uitwisseling naar Rome te gaan. In Italië leven is elke dag weer genieten. Ten eerste wil ik het weer noemen. Op het moment dat ik dit schrijf is het bijna november, en nog steeds is het overdag 25 graden buiten, echt heerlijk. Als je dus de Hollandse herfst/winter wil overslaan, dan ben je hier op de goede plek. Ook qua eten en dingen om te doen hoef je in Rome niet te klagen. De culturele activiteiten spreken natuurlijk voor zich. Je hebt zelfs in een half jaar niet alle musea, Romeinse gebouwen en andere pracht van deze stad gezien. Ook zijn er overal in de stad fijne restaurants, barretjes en terrasjes te vinden. In het centrum, maar juist ook in wijkjes als Trastevere. Je zult zelf allerlei leuke plekjes gaan ontdekken, maar ik ben natuurlijk ook bereikbaar voor tips :).

Qua wonen raad ik erg aan om zo vroeg mogelijk een kamer te boeken. Zolang je vroeg op tijd bent, is er ruime keuze tussen mooie appartementen. Op een gegeven moment zijn de kamers echter op, en dan is er simpelweg geen alternatief meer. Je doet jezelf dus echt een groot plezier om meteen achter een kamer aan te gaan wanneer je weet dat je naar Rome mag. Qua sites raad ik Uniplaces zeer aan, via die site heb ik mijn kamer geboekt. Wat betreft de wijk raad ik Trieste aan, daar woon ik nu ook. Zeker als je in de buurt van het metrostation Annibaliano zit, of anders Libia, heb je de halve stad binnen handbereik. Ik sta bijvoorbeeld binnen 20 minuten naast het Colosseum. Ook na 2 maanden blijft dat ontzettend gaaf. Vanaf de omgeving van Annibaliano/Libia in de wijk Trieste is ook de shuttlebus naar de hoofdcampus van LUISS op loopafstand bereikbaar, wat ook ideaal is. Ik raad sowieso aan om niet te ver van de universiteit te gaan wonen. De hoofdcampus is aan de Viale Romania. Deze plek is met het OV amper te bereiken, in ieder geval niet betrouwbaar. Daarom kun je beter gaan lopen, met een leenfiets naar de campus komen of de shuttle nemen die vanaf de andere campus aan de Via Parenzo vertrekt.

De universiteit zelf is waanzinnig mooi. Je kunt heerlijk buiten op de campus gaan studeren tussen de bomen en ook de lokalen zijn pico bello in orde. De kwaliteit van het onderwijs is wat mij betreft prima tot uitstekend, al hangt het er wel vanaf waar je voor gaat. Vooral de mastervakken zijn echt uitdagend, maar daardoor ook behoorlijk tijdrovend. De bachelorvakken zijn in mijn ervaring makkelijker, soms zelfs niveau bovenbouw middelbare school. Ik raad aan om in je cursusplanning in eerste instantie meer vakken op te nemen dan je daadwerkelijk gaat doen. In de eerste week mag je namelijk nog vakken laten vallen. Zo kun je de eerste week kijken welke vakken je bevallen, en welke niet. De italiaanse taalcursus van LUISS raad ik wel af. Je zit in een veel te grote groep, meer dan 60 mensen, waardoor het heel erg lastig wordt om echt iets te leren. Als je echt Italiaans wil leren terwijl je hier verblijft, ga dan voor een particuliere les.

Qua sociale activiteiten raad ik aan om lekker op te gaan in de ESN-bubbel. Dit is de Erasmus Vereniging van LUISS. Zij organiseren meerdere activiteiten per week, van feesten tot ontspannende activiteiten, en van dagtrips tot culturele activiteiten. In de ESN introductieweek heb ik de meeste van mijn vrienden ontmoet, doe daar dus zeker aan mee als dat lukt.

Het is makkelijk om andere steden buiten Rome te ontdekken, zeker een aanrader met al het moois wat het land te bieden heeft. Bijvoorbeeld Flixbus en Itabus brengen je voor een lage prijs binnen een paar uur naar steden als Florence, Bologna, Napoli of Assisi. Deze tripjes zijn voor mij nu al hoogtepunten van mijn tijd hier.

Om af te sluiten: ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze voor Rome voor mijn exchange-periode. Het leven is hier net wat ontspannender dan in Nederland, en de Italianen weten perfect hoe je kan genieten van de dag. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar op te gaan in het leven hier, en je zult net als ik een fantastische exchange hebben.

Als je vragen hebt en/of meer wilt weten over studeren in het prachtige Rome, stuur mij vooral een mailtje (f.t.tewelscher@students.uu.nl)!

Ciaooo!

Frank