Evelien in Ottawa

Hello/Bonjour Periklessers,

Eind augustus vertrok ik naar de hoofdstad van Canada: Ottawa. De stag ligt op de grens van de Engelstalige provincie Ontario en de Franstalige provincie Québec. Niet zo verassend dus dat de Universiteit van Ottawa de grootste tweetalige universiteit ter wereld is! Alhoewel Ottawa kleiner is dan de nabijgelegen steden Toronto en Montréal, is er toch genoeg te beleven.

De universiteitscampus bevindt zich downtown, waardoor je makkelijk even kunt winkelen tussen de colleges door. Op de campus zelf is ook genoeg te doen naast studeren. Zo zijn er cafeetjes en kun je er sporten. Met je studentenkaart heb je gratis toegang tot de sportschool en kun je je aanmelden voor lessen zoals boksen en salsa dansen. Daarnaast heb ik mij ingeschreven voor volleybal, waarbij ik samen met mijn Canadese teamgenoten tegen andere teams van de universiteit speel. Dit is een hele leuke manier om locals te ontmoeten en actief bezig te zijn! Ook zijn er verschillende universiteitsteams waar je heen kunt om een wedstrijd te bekijken. De Football en Ice hockey wedstrijden zijn echte aanraders!

Wat betreft de studiecultuur merk ik dat het individualistischer en zelfstandiger is dan op de USBO, omdat het voornamelijk hoorcollegestijl is. Ook wordt er van je verwacht dat je veel zelf doet buiten de colleges om. Je volgt namelijk vijf vakken tegelijkertijd, wat even wennen is ten opzichte van de twee vakken in Utrecht. Hierdoor heb je elke week wel één of twee opdrachten en/of tentamens. Het kan best veel zijn, maar met goed plannen lukt het zeker!

Daarnaast valt het mij op dat het leven in Canada best duur is. Wees je hier dus wel bewust van voordat je naar Canada gaat, maar laat je er zeker niet door tegenhouden! Ik moedig iedereen ook aan om zo veel mogelijk leuke dingen te doen en uitstapjes te maken in de weekenden. Doordat Ottawa ‘dichtbij’ Toronto, Montréal en Québec City ligt, kun je daar makkelijk met de bus heen voor een lang weekend. Het zijn allemaal super gave steden die je een keer gezien wilt hebben.

Gelukkig kun je tijdens de weekenden ook prima vertoeven in Ottawa. Alhoewel Ottawa niet een grote uitgaansstad is in vergelijking met Toronto en Montréal zijn er toch een aantal leuke clubs te vinden. Ook zijn er bijna elk weekend verschillende evenementen en festivals in de stad. En als je de Ottawa Rivier oversteekt, kun je een bezoek brengen aan Gatineau Park. Het is een prachtig natuurpark om te wandelen, vooral in de herfst. Vanaf begin december zijn er rond het park ook verschillende skipistes geopend. Bovendien zijn er verschillende schaatsbanen in Ottawa en met een beetje geluk kan je vanaf december al schaatsen op het Rideau Kanaal: de langste natuurijsbaan ter wereld! Wees dus voorbereid op kou en sneeuw. Maar vergeet ook niet zomerkleding in te pakken, omdat ik in september en oktober nog regelmatig temperaturen tussen de 20 en 25 graden heb meegemaakt.

Als je nu net zo enthousiast bent over Ottawa als ik, dan raad ik aan om op tijd te beginnen met alles regelen. Vooral het vinden van huisvesting kan nogal tijdrovend en lastig zijn. Vanuit de Universiteit van Ottawa wordt weinig hulp geboden, dus je moet zelf aan de slag. Wel heeft de universiteit een Student Housing Billboard waarop kamers worden aangeboden door studenten en particulieren. Soms zitten hier ook kamers op campus tussen die worden onderverhuurd voor vier maanden. Daarnaast ken ik een aantal exchange studenten die verblijven in de residence buildings op de campus van Saint-Paul University. Ik heb zelf een studio in een gebouw met andere jongvolwassenen in het centrum van Ottawa gevonden via Smart Living Companies. De studio is erg fijn en de locatie is top! Verder is het verstandig om tijdig je keuzevakken door te geven, omdat sommige vakken snel vol zitten. Als je achteraf toch nog wilt wisselen van vakken, dan kan dat. Zo merkte ik na de eerste lesweek dat ik één vak toch niet interessant vond en toen kon ik tot twee weken na het begin van het semester nog van vakken veranderen.

Mijn allerlaatste tip voor nu is: neem initiatief om activiteiten te ondernemen en mensen te leren kennen. Als je uitstapjes wilt maken, begin dan op tijd met plannen en wacht niet af. Er wordt vanuit de universiteit niet veel georganiseerd voor internationals en exchange studenten, dus je moet het heft in eigen handen nemen. Ook heb ik gemerkt dat de Canadese studenten erg op zichzelf zijn tijdens de colleges, dus jij moet de eerste stap nemen om een gesprek te starten. Desalniettemin is het een fantastische ervaring die mij voor altijd zal bijblijven!

Voor andere tips en vragen mag je altijd contact met mij opnemen via Whatsapp (+31628280998) of via e-mail (e.s.vandergeest@students.uu.nl).

Have a good one!

Evelien