Elze Marijn in Lissabon

Lieve Periklessers,

Ik mag al bijna 2 maanden wonen in het altijd bruisende, prachtige Lissabon. Ik heb Lissabon tot nu toe ervaren als een ontzettend gezellige, drukke en niet al te grote stad. Dat wil zeggen dat, hoewel Lissabon groot is, het leven voor mij als student zich vooral afspeelt in de binnenstad, in de wijken Baixa, Bairro Alto, Chiado en Santos. Ik woon zelf in Santos, een wijk die vol zit met de leukste brunchplekjes, dicht bij het centrum ligt en het uitgaansleven. Ik betaal rond de 500 euro voor mijn kamer, wat de gemiddelde prijs is wat je hier kan verwachten. Met het OV valt alles heel goed te bereiken, en als student kun je voor 30 euro in de maand onbeperkt in Lissabon en omstreken reizen (metro/trein/tram/bus). Ook vind ik het leven hier in vergelijking met Nederland echt niet duur, wat een voordeel is als student zijnde.

Het leuke aan Lissabon vind ik dat elke wijk zijn eigen kenmerken heeft. In de wijk Baixa kun je je eindeloos vermaken door een heleboel mooie bezienswaardigheden en dé winkelstraat van Lissabon ‘Rua de Augusta’. In Bairro Alto kun je elke avond terecht in de vele pubs voor een lekker drankje, een hapje eten in een authentiek Portugees restaurant of mensen ontmoeten op de Erasmus Corner. Alfama is de oudste wijk in Lissabon, en ik vond het heerlijk om door de kleine straatjes te lopen en niet te weten waar ik uit kwam. Oh, en mocht je Belém bezoeken, vergeet dan vooral niet om een Pastel de Nata te eten! Wat verder ook niet vervelend is, is dat je in 40 minuten met de trein op het strand Carcavelos ligt. Het weer is hier tot halverwege oktober zo goed, dat ik zelfs nog wat stranddagjes heb kunnen meepakken.

Ik ben lid geworden van de internationale studentenorganisatie ‘Erasmus Life Lisboa’, ook wel ELL genoemd. ELL organiseert vrijwel elke dag activiteiten, waarvoor je je kunt inschrijven. Op die manier heb ik al heel veel mensen ontmoet, waar ik ook nu nog mee afspreek. In het weekend vullen de straten zich rondom de ‘Erasmus Corner’ met allemaal studenten, die met een biertje of sangria lekker borrelen met elkaar. ELL organiseert ook weekendtrips naar bijvoorbeeld de Algarve of Porto of dagtrips naar verschillende mooie steden in Portugal.

Wat betreft mijn studie; dat was wel even wennen. De manier van lesgeven is veel minder interactief dan ik gewend ben van USBO. Het is vooral zitten en luisteren. Ik kreeg pas na drie weken mijn studentennummer, en kon voor die tijd ook niet op het onderwijsplatform Moodle (hetzelfde idee als Blackboard). Dat was frustrerend, want docenten gingen ervan uit dat iedere student toegang had tot al het materiaal dat ze erop zetten. Uiteindelijk is dit gelukkig allemaal goed gekomen, en dit is een typisch voorbeeld van de Portugese cultuur: rustig aan en het komt allemaal wel goed. Wat betreft studiebelasting is het goed te doen. Ik kan bij veel vakken mijn reeds geleerde ‘B&O’ kennis in de praktijk brengen en het Engels went ook snel.

Mocht je nou nog vragen hebben, stel ze dan gerust! Stuur me een appje (+31629118500) of mail naar emhummelen@gmail.com.

Tchau!

Elze Marijn Hummelen