Eline in Bergen

Hoi! Mijn naam is Eline, derdejaars USBO student en vanaf augustus tot en met december 2016 studeer ik in Bergen, Noorwegen.

Bergen, misschien heb je er weleens van gehoord: de een na grootste stad van Noorwegen aan de westkust. Een jaar geleden scrolde ik door de Wikipediapagina (zoals een waar student betaamt) over deze plek in mijn zoektocht naar waar ik een halfjaar wilde studeren. Scandinavië leek me vanuit B&O optiek erg interessant en na het zien van foto’s van Noorwegen en Bergen zelf was ik verkocht: hier wil ik heen! Na verdere verdieping en contact met Yorni, die daar toen bijna naartoe ging (lees ook vooral zijn blog van een halfjaar geleden!), heb ik me aangemeld en werd ik toegelaten. Eind juli ben ik naar Noorwegen vertrokken en vanaf 8 augustus ben ik het Bergense studentenleven ingedoken. In deze blog zal ik proberen een beeld te geven van mijn tijd hier tot nu toe, stuur vooral een berichtje als je nog andere vragen hebt!

 

Universitetet i Bergen

Laten we maar met het formele beginnen: de universiteit en het studeren zelf. Bergen heeft een aantal hogere onderwijsinstellingen en UiB is daarvan de grootste. De B&O gerelateerde vakken worden over het algemeen aangeboden binnen de faculteit Social Sciences. Ik volg de vakken Scandinavian Politics & Government (15 ECTS) en Noorse taal (15 ECTS). In die eerste worden de vijf ‘Nordic countries’ (Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en IJsland) op verschillende thema’s vergeleken, wat erg interessant is, en de professoren spreken ontzettend goed Engels. Wel heb ik door B&O al veel kennis over de stof, zoals: wat is een (Scandinavische) welvaartsstaat? Wat is corporatisme? Het vak wordt door bijna alleen maar internationals gevolgd. Ik mis daardoor soms een beetje de ervaringen uit de Noorse praktijk, maar aan de andere kant levert het boeiende discussies op met studenten uit bijvoorbeeld Japan, de VS of Griekenland.

Met mijn keuze voor de Noorse taalcursus ben ik erg blij. Ik volg het niet omdat ik graag vloeiend Noors wil spreken, maar omdat ik talen leren altijd erg leuk heb gevonden. Dit semester was naar mijn idee de uitgelezen kans om nog iets met deze interesse te doen. Het Noors, wat geen hele moeilijke taal is, kan ik daarnaast oefenen met collega’s van Kvarteret (zie Het studentenleven).

Als international word je erg goed begeleid door de universiteit. Je krijgt bijvoorbeeld checklists, tandempartners (met wie je elkaars taal kunt leren) en een heimweecursus aangeboden. Of je hier nou gebruik van maakt of niet, je voelt je hierdoor erg welkom en je leert de universiteit snel kennen.

Het studentenleven

Als student heb je het goed in Bergen: naast goed onderwijs kom je ook in het studentenleven niks tekort. Omdat ik hier in het eerste semester zit, kon ik meedoen aan de Fadderuken, de UIT van Bergen, zeg maar. Met een groep van 5 internationals en 10 eerstejaars Noren werden we door de stad gesleept. Van speurtocht naar kroegentocht (die hier gewoonlijk om twee uur ’s middags begint!!!), van picknicken op de berg Fløyen naar “vorspiel” (=indrinken, heb ik veel te hard om moeten lachen) bij iemands oma, na deze week voelde ik me al ontzettend thuis in de stad. Ook ben ik gaan werken achter de bar bij Kvarteret, een soort café/studieplek/restaurant/concertzaal/pub waar veel studenten elkaar ontmoeten. Het werken is vrijwillig, maar je doet het ook vooral om andere studenten te leren kennen (en, vooruit, voor cabintrips en gratis toegang tot concerten). Hier heb ik ook veel Noren leren kennen, wat ik echt heel veel toe vind voegen aan mijn exchange. Niet alleen kan ik mijn Noors oefenen, ook kom ik achter interessante dingen uit de Noorse cultuur en krijg je het perspectief van de locals mee. Een van de waardevolste lessen: Bergensen komen niet uit Noorwegen, maar uit Bergen, en ze zullen nooit, maar dan ook nooit, vrijwillig naar Oslo verhuizen. Het is maar dat je het weet!

En verder

En verder… Zijn er misschien nog duizenden dingen die ik kan vertellen. De volgende in ieder geval:

Elke dag weer kan ik genieten van de natuur die zo dichtbij is. Het buiten zijn (ingebakken in de Noorse cultuur), hiken op bijvoorbeeld een van de zeven bergen van Bergen, het kamperen met uitzicht over een fjord, wat is dat uniek. De afbeeldingen van Google redden het niet bij de echte ervaringen, adembenemend mooi.

Om het bij natuur te houden: Bergen is de meest regenachtige stad in Europa. Dit jaar heeft het in juli en augustus het meest geregend van de afgelopen 80 jaar, waardoor ik nu ontzettend veel geluk heb met een goede nazomer. Nazomer was voor dit jaar een woord dat ze niet in het Noors hadden: in september begint gewoonlijk de herfst en komt het al met bakken uit de hemel. Knoop het Noorse spreekwoord “Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær” in je oren, het betekent zoveel als “Slecht weer bestaat niet, slechte kleren wel”. Onderdeel van mijn survivalpakket uit Nederland was dan ook een voorraad vitamine D pillen.

En hoe het is om van huis te zijn? Meestal vind ik dat geweldig en bijna elke seconde geniet ik van de vernieuwende omgeving en de vrijheid. Maar natuurlijk zijn er momenten waarop ik denk: waarom lig ik niet gewoon bij papa en mama op te bank Heel Holland Bakt te kijken? Ik denk dat iedereen dat weleens heeft en zo’n gevoel gaat snel over. En ook fijn om naar uit te kijken: in de kerstvakantie een Heel Holland Bakt marathon met zelfgebakken norsk kanelboller J

Heel veel succes met kiezen en je eventuele aanmelding. En nogmaals, vraag maar raak!

Eline

P.S. Mocht je nou uiteindelijk echt naar Bergen gaan en ze bieden je de locale specialiteit brunost (=bruine kaas) aan, DOE HET NIET!