Bram in Sydney

Beste mensen / g’day mates,

 

Alweer ruim vier maanden geleden vertrok ik naar Australië om voor een semester aan the University of Sydney te studeren. Als jullie dit lezen is mijn semester al voorbij en ben ik begonnen aan een kerstvakantie van ruim elf weken.

Precies een jaar geleden was ik ook bezig met de keuze voor buitenland studeren. Ik wilde graag naar een Engelstalig land, buiten Europa en niet de VS. Toen bleven eigenlijk alleen Canada en Australië over. Ik was uitgeloot voor Canada, dus ben ik naar Sydney gegaan omdat daar 100 plekken per jaar zijn. Sydney was voor mij dus niet de eerste keus, maar ik ben achteraf ontzettend blij dat ik naar Australië ben gegaan.

Ik zal iets meer vertellen over de universiteit, de stad en het land. De universiteit is kortgezegd prima. Ik heb maar twaalf contacturen in de week en mijn weekend begint al op woensdagmiddag. De vakken zijn best boeiend, de docenten erg aardig en als je je vakken een beetje handig kiest hoef je thuis heel weinig te doen. De campus is enorm groot en het doet me erg denken aan hoe een campus er in films uit ziet. Elke dag zijn er protesten van studenten die vinden dat je socialist of vegetariër moet worden en ook de verkiezingen voor de universiteitsraad worden enorm serieus aangepakt. Ook is de campus midden in de stad, waardoor je veel tijd over hebt om de stad te verkennen.

Over Sydney als stad ben ik enorm enthousiast. Sydney is gelegen aan de grootste natuurlijke haven ter wereld. Elke keer als ik bij het Opera House ben, vind ik de haven weer net zo indrukwekkend. Daarnaast is openbaar vervoer bijna gratis en er zijn veel natuurgebieden rondom de stad die allemaal het bezoeken waard zijn. Hier kan je de Freek Vonk (eigenlijk de Steve Irwin natuurlijk) in jezelf naar boven halen. Zo heb ik kangoeroes, enorme hagedissen, koala’s, vogelbekdieren en pelikanen gezien en een paar weken terug heb ik zelfs een walvis gespot.

Dan het land Australië. Hier ben ik veruit het meest enthousiast over. Doordat ik al op woensdagmiddag weekend had, kon ik veel van Australië zien. Zo heb ik een roadtrip van 2000 kilometer gedaan langs de oostkust, ben ik naar Uluru geweest in de outback, ben ik op surfkamp geweest, heb ik een auto gehuurd en ben ik naar de hoofdstad Canberra gereden en ben ik tot slot een week naar Tasmanië gegaan. En dat allemaal zonder een dag college te hoeven missen. Australië heeft zoveel verschillende soorten natuur dat je eigenlijk nooit bent uitgekeken. Er is woestijn, er zijn regenwouden, enorm veel stranden en ik heb zowel sneeuw gezien als temperaturen van rond de 40 graden. Als je naar Australië gaat heb je echt het gevoel alsof je op planeet aarde bent geland.

Wat mensen vaak afwegen wanneer ze nadenken over Australië, zijn ofwel de kosten, ofwel de planning aangezien semesters hier anders lopen dan thuis. Australië is inderdaad wat duurder dan andere Europese landen, maar het valt me achteraf eerlijk gezegd erg mee. Sommige boodschappen zijn veel duurder dan thuis. Champignons zijn omgerekend drie euro en ook een paprika is een luxeproduct. Daarnaast is de huur al snel het dubbele van wat je in Utrecht zou betalen. Daartegenover staat wel dat je de kans krijgt om een halfjaar in een metropool te wonen, wat voor mij een hele bijzondere ervaring is geweest. Qua planning is het prima mogelijk om na de laatste periode van het tweede jaar te beginnen een het tweede semester van het Australische jaar. Mijn zomervakantie in Nederland duurde twee weken en dat was prima.

 

Kortom: of ik Sydney zou aanraden? Zeker wel! Ik heb een onvergetelijke tijd gehad en woorden kunnen niet uitleggen wat voor een bijzondere ervaring het is geweest.

Natuurlijk kan ik veel meer vertellen dan wat je hier hebt gelezen, dus mocht je vragen hebben, laat het dan vooral weten.

Groetjes Bram