2019/2020 Seoul – Juliëtte Zuidervliet

Ook ik moest tijdens mijn bachelor gaan beslissen wat ik wilde gaan doen in mijn vrijekeuzeruimte in het derde jaar. Eigenlijk had ik mijn keuze vrij snel gemaakt: de Research Project commissie. Een commissie die opgestart wordt in samenwerking tussen Perikles en USBO. Ik had in mijn eerste jaar de Activiteiten Commissie Educatief gedaan en hoewel dat heel erg beviel, merkte ik dat ik in mijn commissiewerk meer uitdaging zocht. Nou en een uitdaging is RP zeker. Ik heb het zelf ervaren als heel veel commissies in één: het organiseren van een reis zoals de stuco, het schrijven van een boek zoals bij de almanak en het organiseren van lezingen zoals bij de ACE. Maar RP is, naast dat het bepaalde bekende Perikles-elementen bevat, wel echt een unieke commissie en dat is wat mij er ook zo in aan trok. Hoe vaak ga je nou de kans krijgen om een eigen onderzoek op te zetten, daarbij een super vette bestemming te kiezen, zelf deelnemers te kiezen, onderwijsbijeenkomsten op te zetten en een bundel te schrijven, die vervolgens gepresenteerd wordt op een symposium dat je ook nog eens zelf organiseert.

Goed, de keuze om de RP-commissie te gaan doen, was dus snel gemaakt. Na een sollicitatieprocedure begon het dan echt. Met zijn achten gingen wij keihard aan de slag om een mooi plan te bedenken. Het voelt dan allemaal nog heel onwerkelijk, want je begint ruim een jaar van tevoren met het organiseren van de onderzoeksreis en alles dat daarbij komt kijken. Misschien wel handig om te vermelden is dat je de RP-commissie niet maar voor een jaar doet net als andere Perikles commissies. Wij begonnen in oktober 2019 en het symposium had pas in april 2021 plaatsgevonden.

Mijn tijd bij het Research Project heb ik ervaren als een hele leuke, maar ook wel drukke tijd. Je gaat met zijn achten heel intensief samenwerken, omdat er gewoon heel veel op poten moet worden gezet. Hoewel iedereen natuurlijk zijn eigen functie heeft, zijn er veel dingen die je toch echt samen moet doen. Bij ons was hard werken belangrijk, maar voor gezelligheid werd ook meer dan genoeg ruimte gemaakt. Eindstand moet je toch een behoorlijke tijd samenwerken, dus is het belangrijk dat je het wel een beetje leuk houdt met elkaar.

Over mijn tijd bij de Research Project commissie, hoe kort die ook was vanwege corona, kan ik nog wel uren doorpraten. Het belangrijkste dat ik wil meegeven als je er over denkt om deze commissie te gaan doen is dat het heeel leuk is, maar ook wel hard werken is. Het gaat echt niet altijd gemakkelijk zijn, maar wel ontzettend leerzaam. Je krijgt te maken met keuzes en verantwoordelijkheden waar je in het curriculum van de bachelor niets van mee krijgt. Het is voor mij een hele vette ervaring geweest en ik had het zo nog een keer gedaan.

Ik hoop jullie hiermee een klein inkijkje te hebben gegeven in hoe het is om de Research Project commissie te doen. Als je vragen hebt of het een keer over RP wil hebben, kan je me altijd mailen op juliette.zuidervliet@gmail.com.

Groetjes,

Juliëtte