Yorni in Bergen

Inmiddels is het ruim twee maanden geleden dat ik op Schiphol afscheid nam van familie en vrienden. Op 29 december vertrok ik naar Noorwegen om een semester lang in Bergen te gaan studeren. Daar had ik lang naar uitgekeken; na mijn tweede bachelorjaar heb ik de knoop doorgehakt en besloot ik na Bachelor 3 een tussenjaar te gaan doen. Daarin wilde ik in ieder geval naar het buitenland, en al snel viel mijn oog op Scandinavië. Niet alleen vanwege de prachtige natuur en de goede voorzieningen, maar ook omdat er in Scandinavië (over het algemeen) een breed scala aan Engelstalige vakken wordt aangeboden die interessant zijn voor B&O’ers. Dolgelukkig was ik dan ook toen ik vorig jaar februari te horen kreeg dat ik was toegelaten aan de Universitetet i Bergen (UiB).

Met zo’n 275.000 is Bergen qua inwonersaantal iets kleiner is dan Utrecht. De stad zelf is mooi, waarbij vooral de markante huizen van de Hanzehandelaren op de Bryggenkade in het oog springen. Naast het mooie centrum is er hier echter nog veel meer te zien. De stad wordt omringd door zeven bergen, waar geregeld veel hikers en skiërs te vinden zijn die genieten van het mooie uitzicht. Afgelopen zondag had ik zelfs het geluk om het Noorderlicht te zien boven de stad, waardoor de lucht werd verlicht door een van groene gloed voorzien lichtenspel. Dit was een hele bijzondere ervaring en voor mij één van de mooiste dingen die ik tot nu toe in Noorwegen heb gezien.

Bergen is een echte studentenstad met een bruisend verenigingsleven, variërend van sportverenigingen tot aan een vereniging die activiteiten organiseert rondom klimaatverandering en van gezelligheidsverenigingen tot aan een vereniging die zich bezighoudt met het Israël-Palestina conflict. Hierdoor worden er veel activiteiten georganiseerd, die meestal plaatsvinden in ‘Kvarteret’. Dit is een door studenten gerunde bar/poppodium/zalencentrum waar studenten ook vaak afspreken om te eten of gezellig een biertje te drinken. Het uitgaansleven zelf vindt daarnaast ook veel in het weekend plaats, wanneer veel Noren hun ietwat afstandelijke houding overboord gooien en naar een café of themafeest gaan.

Ook op de universiteit bevalt het tot nu toe erg goed, hoewel er wel verschillen zijn ten opzichte van studeren aan USBO. Het belangrijkste verschil is dat het collegejaar hier loopt van augustus t/m eind mei/begin juni, waardoor de semesterverdeling anders is dan in Nederland. Er wordt hier gewerkt met vakken die een heel semester lopen, waardoor ik van januari t/m mei drie vakken volg: Scandinavian Politics & Government (15 ECTS), Political Economy (10 ECTS) en een cursus Noors (15 ECTS). Scandinavian Politics & Government is een vak dat vrij gemakkelijk is, maar het is wel erg interessant om achtergrond te krijgen over het land en het Scandinavische welvaartsmodel. Political Economy is daarentegen wel een vak wat meer uitdaging biedt en erg interessant. De verhouding Noorse studenten t.o.v. internationale studenten is bij dit vak ongeveer 75%-25%, waardoor je toch iets minder het gevoel hebt in een soort ‘buitenlandbubbel’ te verkeren. Mijn cursus Noors helpt hier ook bij, omdat je hierdoor iets meer meekrijgt van de wereld om je heen. De taal is niet heel moeilijk om te leren, omdat deze veel overeenkomsten met het Nederlands heeft. Door de vele verschillende dialecten in het Noors is het echter wel moeilijk om Noren te verstaan. De vakken die ik gekozen heb, zijn slechts enkele van de vele vakken die hier aangeboden wordt. De UiB is in dit opzicht heel flexibel; je kunt tot enkele weken na de start van het semester nog van vakken wisselen.

Het lastig is om Noren, die het vanuit hun cultuur niet echt gewend zijn om contact te maken met onbekenden, te leren kennen. Hierdoor ben ik in de eerste maanden vooral opgetrokken met andere uitwisselingsstudenten. In Bergen zijn veel uitwisselingsstudenten, die niet alleen vanuit Europa komen. Veel uitwisselingsstudenten wonen in één van de studentencomplexen, omdat je als uitwisselingsstudent een kamer toegewezen krijgt zodra je je inschrijft. Zelf woon ik in een studentencomplex net buiten het centrum (8 minuten met de bus), waar naast internationals ook veel Noren wonen. De locatie is erg leuk, omdat je met een paar minuten wandelen midden in de natuur staat. In het weeekend trek ik er dan ook vaak met vrienden de bergen in om te gaan hiken.

Al met al zijn de eerste maanden me goed bevallen. Desondanks is ‘waar ben ik aan begonnen?’ wel eens door mijn hoofd geschoten en natuurlijk heb ik soms momenten waarop ik mensen en dingen in Nederland mis. Noorwegen is zeker niet het goedkoopste land om te leven, en ja, Bergen staat niet voor niets bekend als één van de meest regenachtige steden in Europa. Daar staat tegenover dat ik hier veel mensen heb leren kennen en veel nieuwe indrukken heb gekregen. De afgelopen weken viel het gelukkig mee met de regen en heb ik veel zon en sneeuw kunnen zien. Ook de donkere winterdagen liggen inmiddels achter me en langzaamaan gaat het richting de lange dagen. Volgens de Noren zijn die het mooist, dus daar houdt ik me maar aan vast! ????

Mochten jullie zelf geïnteresseerd zijn om op uitwisseling naar Bergen te gaan of gewoon nieuwsgierig zijn, schroom dan niet om me een berichtje te sturen! Of neem een kijkje op mijn reisblog: https://www.pindat.com/reisblog/yorni.in.noorwegen.

Ha det bra! (= tot ziens!)

Yorni