Tara in Oslo

Lieve exchange-geïnteresseerde Periklesser,

Vrijheid is blijheid toch? Dus een vrij semester moet je zo invullen dat het jou optimaal blij maakt! Ook ik heb een tijdje geleden stages afgewogen tegen minors en exchanges. Ik merkte tijdens dit proces al snel dat het idee van een semester in het buitenland mij blij maakte. De geweldige zorgsystemen en hoge mate van overheidsactiviteit maakten de Noorwegen voor mij als USBO’er aantrekkelijk. De prachtige landschappen en goede referenties van eerdere studenten hielpen ook een handje bij mijn keuze. Nu mag ik zelf zo’n referentie schrijven, hoe leuk is dat!

Ongeveer een maand geleden kwam ik aan in Oslo, de stad waar ik nu een semester van mag genieten. Het semester begint in Noorwegen al in Augustus en eindigt in December, dus bereid je voor op een korte zomervakantie en een lange kerstvakantie. Mijn laatste tentamens zijn hier zelfs al in November, dus studeer ik hier eigenlijk maar vier maanden. Daardoor heb ik wel twee maanden vrij om hier nog rond te reizen en te genieten van de prachtige omgeving. Het semester is hier niet verdeeld over twee blokken zoals op de USBO, maar gaat in één keer door. Voor een vak krijg je tien ECTS, waardoor je er dus maar drie hoeft te volgen! De kwaliteit van het onderwijs vind ik zelf minder goed dan me werd verteld, maar op de USBO worden we daar natuurlijk ook wel een beetje mee verwend.

De Noren zijn enorm aardige mensen en ze spreken -gelukkig- erg goed Engels. Ze genieten stuk voor stuk dagelijks van het buitenleven en trekken bij elk zonnestraaltje de bergen in. Ik geef ze geen ongelijk: het is hier absoluut prachtig. De bergen maken het landschap zo anders dan in Nederland, dat bijna elk uitzicht weer iets bijzonders heeft. Zelfs vanuit mijn huis in Sogn (de kamer wordt door de uni voor je geregeld hier!) heb ik al prachtig uitzicht over het fjord en de stad, om nog maar niet te spreken van het uitzicht wanneer je een hike doet. De prijzen hier zijn wel iets hoger dan in Nederland, met name voor alcohol. Hiervoor compenseren de Noren door veel gratis acties, waardoor ik merk dat ik niet extreem veel meer maandelijkse kosten heb, dus maak je daar geen zorgen over.

De Noren zijn superaardig en behulpzaam, de universiteit is goed geregeld en het maken van nieuwe vrienden is op exchange enorm makkelijk. Je wordt omringt door mensen die op zoek zijn naar nieuwe contacten, waardoor er elke dag wel iets wordt georganiseerd om elkaar beter te leren kennen. Ik ben zó blij dat ik voor Oslo heb gekozen en zou het jullie ook zeker aanraden.

Ik kan volgens mij nog hele boekwerken schrijven over Noorwegen, Oslo en de Noren maar dat zal ik de Perikles site besparen. Mocht je nou echt naar Oslo willen gaan dan kan je even een kijkje nemen op mijn echte blog (https://taraoslosolo.travel.blog/) of stuur mij dan een appje (+31 6 41713447), dan beantwoord ik met liefde alle vragen!