[qbutton target=”_self” font_weight=”” text=”Hoofdsprekers” color=”#ffffff” background_color=”#bf1515″ hover_background_color=”#eaeaea” hover_color=”#161616″ border_color=”#bf1515″ hover_border_color=”#eaeaea” link=”#1″][qbutton target=”_self” font_weight=”” text=”Workshops” color=”#ffffff” background_color=”#bf1515″ hover_background_color=”#eaeaea” hover_color=”#161616″ border_color=”#bf1515″ hover_border_color=”#eaeaea” link=”#2″][qbutton target=”_self” font_weight=”” text=”Partners” color=”#ffffff” background_color=”#bf1515″ hover_background_color=”#eaeaea” hover_color=”#161616″ border_color=”#bf1515″ hover_border_color=”#eaeaea” link=”#4″][qbutton target=”_self” font_weight=”” text=”Inschrijven” color=”#ffffff” background_color=”#bf1515″ hover_background_color=”#eaeaea” hover_color=”#161616″ border_color=”#bf1515″ hover_border_color=”#eaeaea” link=”#5″]

Op woensdag 31 maart organiseert studievereniging Perikles haar jaarlijkse educatieve symposium. Het thema van het symposium is dit jaar ‘’De platformsamenleving: een slechte verbinding?’’. Tijdens het symposium zullen er diverse lezingen en workshops worden gegeven door experts vanuit uiteenlopende vakgebieden. Het symposium start om 12:00, gedurende de dag zullen de workshoprondes worden afgewisseld met hoofdlezingen. Het symposium zal online plaatsvinden en iedereen kan zich gratis inschrijven onderaan deze pagina. Tevens zal er een gratis goodiebag naar je worden opgestuurd vol met snacks en goodies om de dag mee door te komen.

Schrijf je daarom nu in voor één of meerdere workshop(s) en hoofdlezing(en)! Mail voor vragen en/of opmerkingen naar symco@svperikles.nl.

Het programma van de dag:
Opening:                           12:00-12:15
Hoofdlezing 1:                  12:15-13:00
Hoofdlezing 2:                  13:15-14:00
Workshopronde 1:           14:10-14:55
Hoofdlezing 3:                  15:05-15:50
Workshopronde 2:           16:10-16:55
Hoofdlezing 4:                  17:05-17:50

Hoofdsprekers

Jeroen van der Vlugt

12:15-13:00

De eerste hoofdlezing betreft Jeroen van der Vlugt, hij is sinds maart 2020 Chief Information Officer bij het ministerie van Defensie. Hij is bij defensie verantwoordelijk voor het uitdagende gecombineerde IT-portfolio en hij coördineert alle data-initiatieven. Afgelopen Prinsjesdag werd duidelijk wat de toekomstvisie voor het ministerie van defensie is: zij moeten werken aan de digitalisering. Extra cybercapaciteit, kunstmatige intelligentie en andere moderne technische systemen worden steeds belangrijker in onze samenleving, waar digitalisering een steeds grotere rol speelt. Jeroen van der Vlugt weet als geen ander wat dat betekent voor defensie. Tijdens zijn lezing kom jij meer te weten over hoe digitalisering bij defensie een rol speelt.

François Vis

13:15-14:00

De tweede hoofdspreker is François Vis. François is al bijna 25 jaar werkzaam bij de overheid en is op dit moment Hoofd Adviseurs en Innovatie bij ICTU. ICTU is een onafhankelijke advies- en projectenorganisatie binnen de overheid die werkt aan een betere digitale overheid. François zal in zijn lezing aandacht besteden aan het data-ondersteunend werken in de publieke sector. Ben jij nou benieuwd hoe ICT de overheid vooruit helpt bij maatschappelijke vraagstukken? Meld je dan nu aan voor deze hoofdlezing!

Hans Spigt

15:05-15:50

De derde hoofdspreker is niemand minder dan dé voorzitter van Jeugdzorg Nederland: Hans Spigt! Hans is voormalig wethouder van de gemeente Utrecht, oud-bestuurslid van de VNG en sinds 2016 voorzitter van Jeugdzorg Nederland. Hier probeert hij sindsdien dag in dag uit te zorgen voor een zo goed mogelijke organisatie van meer dan 90 verschillende jeugdhulp organisaties. Een grote naam dus en daarom zeker de moeite waard om voor naar het symposium te komen!

Wil je alvast meer van hem te weten komen, lees dan het volgende artikel waarin je Hans Spigt leert kennen door middel van zes stellingen via deze link.

Manon den Dunnen

17:05-17:50

De vierde hoofdspreker is Manon den Dunnen. Manon is strategisch specialist op het gebied van digitale transformatie bij de politie. Op 31 maart zal ze ons meer vertellen over ‘deepfakes’ en hoe deze ook gebruikt kunnen worden voor criminaliteit en desinformatie. Wat betekenen deze synthetische foto’s en video’s voor de samenleving en voor het politienetwerk? En hoe onderscheid je kwaadwillende van onschuldige fakes? Manon geeft ons een overzicht van de ontwikkelingen en hoe we daar als samenleving en politie mee om kunnen gaan. Ben je hierin geïntresseerd? Schrijf je nu in voor deze hoofdlezing!

Workshops

René ten Bos

Workshopronde 1
14:10-14:55

De bureaucratie is een eeuwenoude organisatievorm, bestaande uit hiërarchie, vaste regels en procedures. René ten Bos is een filosoof, organisatiekundige en hoogleraar, en hij heeft een frisse blik op het verschijnsel bureaucratie. Zo ziet hij deze organisatievorm als iets alomvattends, waar niet aan te ontkomen valt. En hij stelt dat de digitalisering van de maatschappij niet zal leiden tot de ondergang van bureaucratieën. De gedachtegang hierachter heeft René uiteengezet in een boek, Bureaucratie is een inktvis. Dit boek is erg positief ontvangen en won in 2016 de Socratesbeker voor het meest urgente en prikkelende filosofieboek van het jaar. Tijdens deze workshop zal René zijn denkwijze over de bureaucratie toelichten, en gaat hij hier graag met jou over in gesprek.

Ingrid Hoofd 

Workshopronde 1
14:10-14:55

Workshopspreker Dr. Ingrid Hoofd is universitair docent Media and Performance studies aan de universiteit van Utrecht. In de afgelopen jaren zijn politiek en activisme heviger dan ooit samengekomen, denk aan de Black Lives Matter-beweging. Ingrid doet onderzoek naar media activisme en online politiek en zal hier dieper op in gaan tijdens haar workshop. Ben jij benieuwd naar hoe activisme en politiek online georganiseerd kunnen worden? Meld je dan aan voor deze workshop!

Peter Kasbergen

Workshopronde 1
14:10-14:55

Workshopgever Peter Kasbergen is werkzaam bij Public Cinema. Een organisatie die zich bezig houdt met het visueel prikkelen van mensen voor maatschappelijke impact. Als we kijken naar communicatie in de afgelopen 100 jaren, dan zijn daar mede door digitalisering grote veranderingen in te zien. Dit brengt ook een vraagstuk voor de overheid mee: hoe bereik je nog burgers als de klassieke middelen niet meer werken? Peter Kasbergen neemt ons in een interactieve workshop mee naar de zaken die komen kijken bij het maken van de vertaalslag van beleid.

Jola Boot

Workshopronde 1
14:10-14:55

Jola Boot is advocate arbeidsrecht bij FNV. Met de komst van de platformsamenleving is het aantal zzp’ers enorm gestegen. De bezorgers van platformbedrijven als Thuisbezorgd en Deliveroo en de taxichauffeurs van Uber zijn namelijk allemaal zzp’ers. Aan het in dienst nemen van zzp’ers zitten voor de werkgever een aantal voordelen verbonden. Volgens de FNV zijn dit echter schijnzelfstandigen en daarom voert zij de afgelopen jaren voortdurend procedures tegen deze platformbedrijven. In de workshop zal Jola Boot hier verder op ingaan. Daarnaast zal ze vertellen welk effect dit heeft op de positie van de werknemer in loondienst op de arbeidsmarkt.

Bart Karstens

Workshopronde 2
16:10-16:55

Workshopgever Bart Karstens is werkzaam als onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Dit instituut houdt zich bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving. Bart Karstens is daarbij gespecialiseerd op het gebied van digitalisering in het onderwijs. Door COVID-19 zijn onderwijsinstellingen eigenlijk gedwongen om over te stappen op onderwijs op afstand. Maar hoe gaan we straks verder? Wat zijn de kansen in de toekomst? Maar ook: gaan we niet te snel en wat zijn de bedreigingen? In de workshop ‘platformisering in het onderwijs’ zal je meer te weten komen over dit interessante vraagstuk.

Coen van de Ven

Workshopronde 2
16:10-16:55

Coen van de Ven is onderzoeksjournalist van De Groene Amsterdammer. In samenwerking met de Utrecht Data School heeft Coen van de Ven onderzoek gedaan naar complottheorieën, een uiterst relevant onderwerp in deze tijd. Hij zal in de workshop ingaan op hoe complottheorieën zich verspreiden in crisistijden en welke invloed online platformen hebben op de ontwikkeling van deze ideeën.

Annemarie Litjens

Workshopronde 2
16:10-16:55

Campagnevoering speelt zich tegenwoordig grotendeels af via platformen, een drastische verandering ten opzichte van 10 jaar geleden. Annemarie Litjens heeft jarenlange ervaring met online campagnevoering voor de VVD en binnen het bedrijf Meute. In de workshop zal zij ingaan op hoe sociale media worden gebruikt voor campagnedoeleinden.

André Nijhof

Workshopronde 2
16:10-16:55

Prof. dr. ir. André Nijhof is hoogleraar op het gebied van Duurzaam Ondernemen en Stewardship bij de Business Universiteit Nyenrode. Ontwikkelende platformen krijgen steeds meer macht en dus ook meer maatschappelijke verantwoordelijkheid. In zijn workshop zal hij ons vertellen over hoe grote platformen verantwoordelijkheid kunnen nemen en een positieve invloed kunnen hebben op onze maatschappij.

Partners

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door:

Inschrijven

Let op, vol=vol!

Problemen met aanmelden? Stuur een mailtje naar secretaris@svperikles.nl of naar symco@svperikles.nl.