Susan in Brno

Dobrý den, lieve Periklesser!

Mijn naam is Susan en ik mag nu al een aantal maanden Brno in Tsjechië mijn thuis noemen. Nog nooit van de stad gehoord? Ondanks dat het de tweede stad van Tsjechië is, doet de stad bij weinig mensen een belletje ringen. Ontzettend zonde! Want Brno is een gezellige studentenstad waar 1 op 3 inwoners student is! De stad zelf is ingericht op studenten met veel verschillende cafeetjes, kroegen en evenementen om je te vermaken. Brno is qua grootte een beetje vergelijkbaar met Utrecht en heeft mooie gebouwen en een geweldige kerstmarkt! De internationale studentenorganisatie ESN organiseert veel verschillende evenementen waardoor je je snel thuis voelt.

De universiteit is heel fijn qua communicatie met een uitgebreide introductieweek en uitleg over alles wat je nodig gaat hebben. Ze hebben hier een semestersysteem waar je afhankelijk van de credit per vak 4-5 vakken tegelijkertijd volgt. Door de samenwerking van USBO met Masaryk University kan je vrij flexibel vakken volgen waardoor ik hier een aantal vakken in veiligheid volg, maar bijvoorbeeld ook een vak over de geschiedenis en samenleving van Centraal Europa. Het niveau van de meeste vakken is prima te doen en mastervakken volgen zou ik zeker aanbevelen aangezien deze vaak net wat interactiever en kleinschaliger zijn.

Naast het studeren blijft er genoeg tijd over voor gezelligheid! Brno is heel centraal gelegen waardoor ik al makkelijk tripjes heb kunnen maken naar onder andere Praag, Wenen en Bratislava. Ik hoop ook nog naar Budapest, Ljubljana en Krakau te gaan! Een hoop gezelligheid is ook te vinden in de evenementen die ESN organiseert en aan een hoop sociale evenementen in de stad. Zo is het bijvoorbeeld heel goedkoop om de opera en het ballet te bezoeken. Veel gezelligheid is ook te vinden in de dormitories van de universiteit. Het is in Tsjechië normaal om je kamer met anderen te delen en in de dormitory waar ik zit deel ik mijn kamer met 2 andere en is de keuken en badkamer gezamenlijk. Dat was even wennen, maar inmiddels heel gezellig en goedkoop (ik betaal minder dan 160 euro per maand). Maar maak je geen zorgen er zijn ook opties om voor iets meer je kamer met badkamer en keukentje met één iemand te delen! De groep in mijn dormitory is echt een beetje mijn internationale familie geworden en we gaan regelmatig poolen, een drankje doen, maken een tripje of organiseren samen een filmavond en onze wekelijkse quiz!

Ik voel me hier ontzettend thuis en zou je ontzettend aanbevelen om ook half jaartje in Brno te studeren! Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan zeker weten! 🙂

Heel veel liefs, Susan