Stagiair KIEM, cluster Strategie

Stagiair KIEM, cluster Strategie

Functieomschrijving

Maatschappelijke en strategische vraagstukken in de kern van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn straks jouw dagelijkse kost. Als stagiair bij de directie Kennis, Internationaal, Europa en Macro-economie (KIEM) krijg je een unieke inkijk in diverse (inter)nationale beleidsontwikkelingen en –trends.

Binnen KIEM houdt het cluster Strategie zich bezig met vraagstukken en beleidsterreinen die de kern van het ministerie raken. Het cluster Strategie signaleert actief externe trends, ontwikkelingen en (zwakke) signalen die relevant zijn voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en verbindt ze aan de maatschappelijke opgaven waar de organisatie voor staat. Tegelijkertijd delen we onze eigen (strategische) kennis met de buitenwereld zodat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen en de positie van BZK als kennispartner wordt versterkt.

Voorbeelden van vraagstukken en trends waar het cluster zich mee bezighoudt zijn maatschappelijk onbehagen, regionale verschillen, de impact van de digitale transitie op de samenleving en de veranderende rol van de overheid. We verkennen zulke trends, brengen uiteenlopende kennis hierover in kaart en delen onze inzichten binnen BZK en daarbuiten. Het cluster heeft een coördinerende rol binnen het gehele departement. Je ondersteunt het cluster en draait mee als volwaardig lid van het team.

Als stagiair heb je een veelzijdig takenpakket en ga je zelfstandig aan de slag. Dit takenpakket bestaat onder andere uit het signaleren van trends en het ondersteunen van de strategische trajecten door het inzetten van je actuele academische inzichten en onderzoeksvaardigheden. Door de diversiteit aan onderwerpen staan weinig werkzaamheden vast en is geen dag hetzelfde. Je draagt ook bij aan het adviseren van de politieke en ambtelijke leiding van het departement over actuele ontwikkelingen in het maatschappelijke debat, of over politieke ontwikkelingen in relevante landen. Dat doe je onder andere door nota’s te schrijven voor bewindspersonen, bij te dragen aan strategische verkenningen en de actualiteit te volgen. Het duiden van die ontwikkelingen vanuit academisch perspectief is daarbij het uitgangspunt. Daarnaast ondersteun je het cluster met het organiseren van overleggen en bijeenkomsten.

Benieuwd naar thema’s waar jij je als stagiair mee onder andere mee bezig houdt? Check dan de volgende sites:

Functie-eisen

  • Je volgt een relevante wo-opleiding, bijvoorbeeld in de richting van bestuurskunde, politicologie, sociologie, gedragswetenschappen of geschiedenis.
  • Je zit in het derde jaar van je bachelor of volgt een master.
  • Je bent analytisch sterk.
  • Je bent communicatief vaardig, initiatiefrijk en ondernemend.
  • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands.
  • Je hebt een hands-on-mentaliteit en bent praktisch ingesteld.
  • Je bent een zelfstandige werker.

Arbeidsvoorwaarden

  • Dienst­verbandMeeloopstage
  • Minimaal aantal uren per week36
  • Maximaal aantal uren per week40
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top
X