Stagiair directie Kennis, Internationaal, Europa en Macro-Economie

Functie­omschrijving

Maatschappelijke en strategische vraagstukken in de kern van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn straks jouw dagelijkse kost. Als stagiair bij de directie Kennis, Internationaal, Europa en Macro-Economie in Den Haag krijg je een unieke inkijk in de uiteenlopende (inter)nationale trends en ontwikkelingen.

Binnen de directie Kennis, Internationaal, Europa en Macro-Economie (KIEM) houdt het cluster Strategie zich bezig met vraagstukken en beleidsterreinen die de kern van het ministerie raken. Het cluster Strategie signaleert trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en verbindt deze aan de maatschappelijke opgaven waar de organisatie voor staat. Tegelijkertijd deelt het cluster de eigen (strategische) kennis met de buitenwereld zodat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen en de positie van BZK als kennispartner wordt versterkt.

Voorbeelden van vraagstukken waar het cluster zich mee bezighoudt zijn maatschappelijk onbehagen, regionale verschillen, de impact van de digitale transitie op de samenleving en de veranderende rol van de overheid. We verkennen zulke trends, brengen uiteenlopende kennis hierover in kaart en delen onze inzichten binnen het ministerie en daarbuiten. Het cluster zorgt voor coördinatie en verbinding binnen het gehele departement en adviseert de ambtelijke leiding over actuele ontwikkeling in het maatschappelijke debat of over politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland.

Als stagiair ondersteun je het cluster en draai je als volwaardig lid mee in het team. Je hebt een veelzijdig takenpakket en gaat zelfstandig aan de slag. Dit takenpakket bestaat onder andere uit het signaleren van trends en het ondersteunen van de strategische trajecten door het inzetten van je actuele academische inzichten en onderzoeksvaardigheden. Door de diversiteit aan onderwerpen staan weinig werkzaamheden vast en is geen dag hetzelfde. Ook lever je een bijdrage aan de advisering van de ambtelijke top door nota’s te schrijven voor bewindspersonen, bij te dragen aan strategische verkenningen en de actualiteit te volgen. Het duiden van deze ontwikkelingen vanuit academisch perspectief is daarbij het uitgangspunt. Daarnaast ondersteun je het cluster met het organiseren van overleggen en bijeenkomsten.

Benieuwd naar thema’s waar jij je als stagiair mee onder andere mee bezig houdt? Check dan de volgende sites:

  • https://kennisopenbaarbestuur.nl/
  • https://kennisopenbaarbestuur.nl/rapporten-publicaties/maatschappelijk-onbehagen-en-het-openbaar-bestuur
  • https://kennisopenbaarbestuur.nl/rapporten-publicaties/renaissance-van-de-overheid/
  • https://kennisopenbaarbestuur.nl/rapporten-publicaties/dwars-door-nederland-ruimtelijke-verschillen-in-beeld/

Functie-eisen

 • Je zit in de eindfase van een relevante wo-bachelor- of masteropleiding, bijvoorbeeld bestuurskunde, politicologie, sociologie, gedragswetenschappen of geschiedenis.
 • Je bent analytisch sterk.
 • Je bent communicatief vaardig, initiatiefrijk en ondernemend.
 • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands.
 • Je hebt een hands-on-mentaliteit en bent praktisch ingesteld.
 • Je kunt zowel goed samen als zelfstandig werken.