Stagiair Beleid Eerste Kamerfractie

De Eerste Kamerfractie van GroenLinks is op zoek naar twee beleidsondersteunende stagiairs voor twee dagen per week vanaf september 2022 tot begin juli 2023.

Part-time · Eerste Kamer

Over de stage

De Eerste Kamer (Senaat) is medewetgever en controleur van de regering. Daardoor verdiep je je in deze stage zowel in de inhoud van wetsvoorstellen als in de Haagse politiek. Het ondersteuningsteam van de GroenLinks-fractie is klein en hecht, waardoor je veel verschillende activiteiten mag uitvoeren en alle aspecten van het Eerste Kamerwerk leert kennen.

De Senaat komt bijeen op dinsdagen, waardoor op de dagen daarvoor een groot deel van de voorbereiding plaatsvindt. Aanwezigheid op dinsdag is vereist, overige werkuren kunnen indien gewenst over de week verspreid worden, met een zwaartepunt op maandag.

Wat ga je doen?

  • Volgen van het wetgevingsproces van wetsvoorstellen binnen specifieke portefeuilles;
  • Ondersteunen van de senatoren bij het stellen van schriftelijke vragen aan de regering, het schrijven van spreekteksten en het opstellen van moties;
  • Ondersteunen van de organisatie van bijeenkomsten over relevante onderwerpen voor de Eerste Kamerfractie;
  • Organisatorisch en communicatief voorbereiden van de wekelijkse fractievergaderingen;
  • Bedenken en uitvoeren van media-activiteiten voor de fractie, zoals o.a. post maken voor sociale media, artikelen schrijven voor de GroenLinks-website en meeschrijven aan eventuele opiniestukken voor kranten.

Wie zoeken wij?

 

  • Je bent leergierig, flexibel, neemt zelf initiatief, en hebt een interesse voor politiek;
  • Je kunt analytisch denken en makkelijk grote hoeveelheden informatie doorgronden;
  • Je kunt jezelf goed uitdrukken en op een aansprekende, begrijpelijke en goed onderbouwde manier een tekst opbouwen;
  • Je bent stressbestendig.

Inschrijving aan een onderwijsinstelling in het jaar 2022/2023 is noodzakelijk. Je voelt je over het algemeen goed thuis bij de standpunten en voorstellen van GroenLinks, een lidmaatschap is geen voorwaarde. Het is een pré als je een juridische, politicologische of bestuurlijke studieachtergrond hebt, maar laat je niet weerhouden met een andere achtergrond. Bij voorkeur WO-opleidingsniveau, maar iedereen is welkom om te solliciteren.

Je vindt het geen probleem om af en toe in het weekend of ’s avonds te werken. Omdat de stage 16 uur per week duurt is het aan te raden dat nevenactiviteiten (zoals je studie) niet meer dan 24 uur per week beslaan, als je niet meer dan 40 uur per week in totaal met werk en studie wil bezig zijn.

Wat bieden wij?

Een uitdagende stage in het politieke democratisch hart van Nederland met een sterke wisselwerking met de Tweede Kamer en andere gremia van GroenLinks. Een stagevergoeding van €254,00 bruto per maand voor twee dagen per week, die wordt doorbetaald tijdens de recessen behalve in de zomer. Je werkt nauw samen met de twee medewerkers en de Eerste Kamerleden. Binnen de stage is ruimte om je eigen voorkeuren kenbaar te maken als het gaat om onderwerpen of werkzaamheden die je extra interesseren. Waar mogelijk wordt hier rekening mee gehouden. Ook willen we actief met je meedenken over je eigen persoonlijke ontwikkelingsplan en je toekomstige werkmogelijkheden binnen en buiten de politiek.

GroenLinks staat voor gelijkwaardigheid en streeft ernaar een diverse en inclusieve beweging te zijn. Jouw unieke perspectief is waardevol. We zijn benieuwd naar je persoonlijke motivatie, kwaliteiten en ervaring. Daarom moedigen wij iedereen die geïnteresseerd is aan om te solliciteren.

Het Eerste Kamergebouw is rolstoeltoegankelijk.

Meer informatie?

Voor informatie over de stage en de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met onze senior beleidsmedewerker Michiel Philippart via +31625036874 (michiel.philippart@eerstekamer.nl) of met onze voormalige stagiaire en huidig junior beleidsmedewerker Sofia D’Arcio via +31623290035 (sofia.darcio@eerstekamer.nl).
 

Solliciteer

Schriftelijke reacties, bestaande uit een motivatiebrief en een CV, ontvangen wij graag uiterlijk 5 juli 2022. De gesprekken vinden waarschijnlijk plaats op 12 juli.
Je kunt solliciteren via de knop hieronder, of per mail aan Michiel Philippart en Sofia D’Arcio (zie emailadressen hierboven).