Stage: VNO-NCW & MKB Nederland

Zoek jij voor dit voorjaar een uitdagende stage waarin je meemaakt hoe de Europese belangenbehartiging van het Nederlands bedrijfsleven in de praktijk vorm krijgt? Heb jij interesse in politiek, maatschappij en de Europese Unie? Ben jij een enthousiaste student mét ondernemers mentaliteit? Dan zijn we op zoek naar jou!

Europa staat in de schijnwerpers. Beleid wordt in toenemende mate bepaald in Brussel en bovendien staan in 2024 de Europese verkiezingen voor de deur. Voor ondernemers en ondernemingen is het dan ook essentieel om in Brussel hun belangen duidelijk te maken. De EU werkt aan grote projecten voor klimaat en digitalisering en daarnaast is de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende uitdagingen op het gebied van energie, inflatie en de toeleverantieketens nog steeds relevant.

Wie zijn wij?

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de grootste ondernemingsorganisaties van Nederland. Samen komen wij op voor de belangen van onze leden, zo’n 300.000 bedrijven in Nederland. Wij maken ons hard voor een kansrijk ondernemersklimaat, zowel nationaal als internationaal. 

Om de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven in de Europese Unie te behartigen hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een gezamenlijk kantoor in Brussel. Van daaruit lopen onze lijnen naar o.a. de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU, collega-werkgeversorganisaties uit Europa, de Europese koepels van werkgeversorganisaties zoals BusinessEurope, SMEunited en Eurocommerce, en veel van onze leden.

Wat ga jij doen?

  • Beheren van de (online) communicatiekanalen van VNO-NCW en MKB-Nederland en het organiseren van publiciteit en evenementen rondom de Europese verkiezingen
  • Beantwoorden van informatieverzoeken van leden
  • Ondersteunen van de stafleden van kantoor Brussel (o.a. bijstaan in de lobby, schrijven van artikelen)
  • Bijwonen en verslagleggen van (commissie)vergaderingen van het Europees Parlement, BusinessEurope, SMEunited en Eurocommerce, en andere relevante bijeenkomsten
  • Monitoren van de besluitvormingsprocedures van de EU en het screenen van de Europese actualiteiten op de voor het Nederlands bedrijfsleven relevante punten

Wie ben jij?

Wij zoeken een enthousiaste en gemotiveerde student (derde jaar bachelor of master) die tijdens de gehele stageperiode ingeschreven staat bij een Nederlandse onderwijsinstelling. Affiniteit en/of ervaring met (online) communicatie en het organiseren van evenementen is een pluspunt. Affiniteit met, en kennis van de Europese Unie en/of het Nederlands bedrijfsleven zijn absoluut een pré. Uitstekende kennis van Nederlands en Engels in woord en geschrift is een voorwaarde.

Praktische informatie


Kantoor Brussel zoekt een enthousiaste en gedreven stagiair(e) voor de periode van 1 februari t/m 31 juli 2024. Voor deze stage bieden wij een passende stagevergoeding. De standplaats voor de stage is Brussel.

Voor nadere informatie kun jij contact opnemen met Laura Stam – stam@vnoncw-mkb.nl of via T +32 476 89 12 72.

Interesse? Stuur jouw motivatiebrief en CV uiterlijk 19 november a.s. naar brussel@vnoncw-mkb.nl. De gesprekken zullen 27 en 28 november plaatsvinden op ons hoofdkantoor in Den Haag.