Stage VNO-NCW & MKB-Nederland: Internationaal ondernemen

Vacature voor de periode van 1 februari 2024 t/m 31 juli 2024

Stagiair(e) bij VNO-NCW en MKB-Nederland

Team Economie, Ondernemerschap en Internationaal (EOI)

Afdeling Internationaal Ondernemen

Wil jij ervaring opdoen met internationale besluitvorming? Meewerken en meedenken over de internationale belangenbehartiging van het Nederlandse bedrijfsleven, zowel binnen Europa als in de rest van de wereld? Én hou jij ervan om met een gedreven team in een dynamische omgeving te werken? Dan is een stage bij het team Economie, Ondernemerschap en Internationaal (o.a. handelsbevordering en handelspolitiek) iets voor jou!

Wat wij bieden

 • Je krijgt een stagevergoeding van € 500,- bij een full time overeenkomst
 • Je krijgt een passende reiskostenvergoeding
 • Gratis gebruik van een inpandige gym
 • Vitaliteitsbudget, om bijvoorbeeld je sportschoolabonnement van te betalen
 • Reiskostenvergoeding
 • De mogelijkheid om ervaring op te doen en kennis uit te breiden op het gebied van internationale besluitvorming
 • De ruimte om een interessant netwerk op te bouwen

Wat jij gaat doen

 • Meedraaien als teamlid en ondersteuning bieden bij de lobby op het terrein van internationaal ondernemen, waaronder export, handelspolitiek, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
 • Ondersteunen in de inhoudelijke voorbereiding van internationale bezoeken, seminars en economische missies
 • Meewerken aan projecten op het terrein van handelsbevordering zoals innovatie- en technologiepacten, handelspolitiek, Afrikastrategie, e.d.
 • Voorbereiden van gesprekken tussen de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland en ambassadeurs
 • Je afwisselend bezighouden met het organiseren van Ronde Tafels voor CEO’s en bijeenkomsten met brancheorganisaties en bedrijven, inventariseren van praktijkvoorbeelden, én meeschrijven aan lobbystandpunten, brieven aan de Tweede Kamer en artikelen; dit omvat ook het inspringen op de actualiteit, bijvoorbeeld hoe het Nederlands bedrijfsleven kan helpen bij de wederopbouw van Oekraïne en Turkije
 • Bijwonen van vergaderingen in de Tweede Kamer inzake o.a. internationale handel en verslaglegging daarvan
 • Beantwoorden van informatieverzoeken van leden

Wie jij bent

 • Je volgt een relevante studie of hebt een relevante studie afgerond (Bachelor of WO)
 • Je bent op zoek naar een fulltime meewerkstage (37 uur) – start stage 1 februari 2024
 • Je bent initiatiefrijk en proactief
 • Je werkt georganiseerd, gestructureerd en bent goed in plannen
 • Je bent analytisch en stressbestendig
 • Je hebt een gezonde dosis humor
 • Je hebt affiniteit met het bedrijfsleven en politiek
 • Je bent mondeling en schriftelijk sterk in Nederland en Engels; een derde moderne taal is een pré

Praktische informatie

Bij deze stage krijg je een uniek kijkje in de keuken bij het reilen en zeilen van de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland én de politiek. Het team vervult een actieve (lobby)rol m.b.t. handel en export, innovatie, economische diplomatie, exportfinanciering, SDG’s en verduurzaming. Op al deze gebieden liggen er kansen voor het Nederlands bedrijfsleven én is er brede politieke en maatschappelijke aandacht voor. Soms gaan die belangen goed samen, soms lopen ze uiteen. En vind je juist dat spanningsveld interessant, dan ben je bij ons aan het goede adres.

We werken nauw samen met de onze leden: brancheorganisaties en bedrijven. Ook werken we veel samen met de Nederlandse overheid, denk bijvoorbeeld aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Nederlandse én internationale diplomatennetwerk. Kortom: een uitdagende stageplek met interessante dossiers en nuttige contacten.

Wij van het team Economie, Ondernemerschap en Internationaal (EOI) zoeken een enthousiaste en gedreven stagiair(e) voor de periode van 1 februari 2024 tot en met 31 juli 2024.

Binnen het team hebben we een vlotte en open werksfeer. Eigen initiatief wordt gewaardeerd én zeker gestimuleerd. Er valt veel te leren. Als medewerker van VNO-NCW en MKB-Nederland werk je veel samen met stakeholders uit zowel de publieke als de private sector. De stage biedt voldoende mogelijkheden om ervaring op te doen en kennis uit te breiden op het gebied van internationaal economisch beleid. Ook kan je veel leuke en nuttige contacten opdoen! Gedurende de stage wordt aandacht besteed aan jouw ontwikkeling door middel van feedback door de stagebegeleider.

Interesse?
Voor nadere informatie kun jij contact opnemen met Mirian Keuning (+31 6 1379 9869) en Louise Beduwé (+31 6 1135 1713).
Solliciteren doe je door jouw motivatiebrief en CV voor uiterlijk 31 december te sturen naar: secretariaateconomie@vnoncw-mkb.nl. De gesprekken zullen plaatsvinden op ons hoofdkantoor in Den Haag (Malietoren).

Wie zijn wij?

Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich hard voor een excellent ondernemings- en vestigingsklimaat. Dat doen we zowel op nationaal als internationaal niveau.

Wij vertegenwoordigen ondernemingen van uiteenlopende grootte en verspreid over alle sectoren, zoals beursgenoteerde bedrijven, familiebedrijven, het midden- en kleinbedrijf en jonge ondernemingen. In samenwerking met overheden en andere maatschappelijke partijen streven we bij VNO-NCW en MKB-Nederland naar een inclusief en duurzaam Nederland, waar iedereen profiteert van toenemende welvaart. Daar is duurzame economische groei voor nodig en een goed ondernemingsklimaat om dat mogelijk te maken.

Bij VNO-NCW & MKB-Nederland hebben we een open cultuur en geloven we in open communicatie en diversiteit. Dit betekent dat we willen dat iedereen zich welkom voelt bij ons en dat we gelijke kansen bieden voor iedereen, ongeacht sekse, etniciteit, religie, leeftijd, seksuele oriëntatie, handicap of andere niet-prestatie gerelateerde factor.