Stage onderzoeksopdracht vrijwilligerswerk binnen het SoortenManagementPlan
Gemeente Utrechtse Heuvelrug is een prachtige groene gemeente met hoge duurzame ambities, waar inwoners, dieren en planten dagelijks de vruchten van plukken. Het brengt veel voordelen met zich mee, maar ook verantwoordelijkheden. Een van de verantwoordelijkheden is dat we als gemeenschap goed moeten zorgen voor onze beschermde diersoorten. Volgens de Wet natuurbescherming moet elke gebouweigenaar een ecologisch onderzoek laten uitvoeren en een ontheffing aanvragen bij de provincie voor een aantal isolatie- en renovatiemaatregelen. Een ecologisch onderzoek en een ontheffing zorgen voor een vertraging van zeker een jaar en kosten enkele duizenden euro’s. Deze verantwoordelijkheid legt ook een enorme druk op de duurzame ambities van onze gemeente.
Daarom start de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2022 een grootschalig ecologisch onderzoek naar de beschermde diersoorten om de inwoners van de verplichtingen van de Wet natuurbescherming te ontlasten. Het doel is om zelf de beschermde diersoorten in kaart te brengen en te inventariseren welke maatregelen we moeten nemen om de populaties in stand te houden. Het resultaat is een SoortenManagementPlan, waarmee we een tienjarige gebiedsontheffing aanvragen bij de provincie Utrecht. Op basis van het SoortenManagementPlan moeten we jaarlijks de situatie monitoren en bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de populaties in stand te houden.
We willen graag in kaart brengen op welke wijze vrijwilligers een rol van betekenis kunnen spelen bij het monitoren van de beschermde diersoorten binnen het SoortenManagementPlan.
Opdracht
We zoeken naar een monitoringswijze waarbij vrijwilligers een rol van betekenis kunnen spelen bij het monitoren van de beschermde diersoorten. Indien dit mogelijk is, dient te worden onderzocht hoe dit door de gemeente kan worden gefaciliteerd binnen de kaders van de Wet natuurbescherming en het SoortenManagementPlan.
Dit is een beleidsvraag die het meest relevant is voor studies op het gebied van ecologie, bestuurskunde, organisatiewetenschappen en politicologie. Aarzel niet om te solliciteren.
Wat biedt de gemeente Utrechtse Heuvelrug:
- Kennismaken met werken bij een middelgrote gemeente in het midden van het land. De focus ligt op de onderzoeksopdracht. Daarnaast is het mogelijk om werkervaring op te doen. Dit gebeurt in overleg.
- Persoonlijke begeleiding van jouw stagebegeleider.
- Hybride werken: op het gemeentekantoor in Doorn en/of thuis.
- Periode: 32 uur per week in de periode september 2022 tot en met januari 2023.
- Een stagevergoeding is beschikbaar (1/3 van het minimumloon)
Het team
Je werkt samen met 14 collega’s binnen het programma Duurzaamheid en Klimaatneutraal. Samen werken we aan de duurzame en klimaatambities van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, van het Lokaal Klimaatakkoord tot RES en alles daar tussenin. Het is een dynamisch team, met oog voor het individu en heeft veel kennis en ervaring. Een perfecte plek voor een student om te leren en te gedijen.
Ben je geïnteresseerd in duurzaamheid en wil je de gemeente Utrechtse Heuvelrug een stukje groener maken? Stuur dan uiterlijk woensdag 29 juni je CV en motivatiebrief naar Lawrence.Cheuk@heuvelrug.nl. Gesprekken vinden plaats in de week van 4 juli. Voor vragen kan je ook bij Lawrence Cheuk terecht. We horen graag van je.